top of page

Alarm! Rešimo otroke!

Updated: Mar 22, 2021

Maska, kakršno in kakor zapovedujejo z odlokom, je izjemno nasilen poseg v človekovo telesno in psihično integriteto. Ker raziskav, ki bi lahko jamčile, da dolgotrajna uporaba zdravim ljudem (tudi bolnim) ne škodi ni, ravno obratno, lahko sklepamo, da se nad nami in otroki v šolah z zapovedanimi ukrepi izvaja medicinski eksperiment brez informiranega soglasja.


S tem zapisom izražam svoje mnenje kot starš in kot strokovnjak za dihanje, ki ga skrbijo posledice dolgotrajnega in večurnega nošenja mask otrok v šoli.


Na kratko in izbrano o fiziologiji dihanja

Dihalni center v možganskem deblu zelo pozorno uravnava naše dihanje in vsak trenutek s kemoreceptorji preverja kakšno je razmerje kisika in ogljikovega dioksida v krvi in v pljučih. Če se poveča delni tlak ogljikovega dioksida v aorti ali karotidnih žilah (žile na vratu, ki vodijo kri v možgane) ali zmanjša delni tlak kisika, dihalni center sproži hitrejše dihanje, da bi organizem izdihal odvečen ogljikov dioksid.


Sam sem se želel prepričati, kako je z vsebnostjo CO2, ko dihamo z masko. In izkušnja je zelo povedna. Pod masko se namreč zelo hitro dvigne CO2 raven na 2% in več. Pri tem sem uporabil dober in a-testiran detektor. Pri interpretaciji pa je treba poudariti , da gre za amatersko meritev, kjer sem z detektorjem vrinjenim pod masko pustil veliko več prostora za kroženje zraka (prepih), kot je to dejansko pod masko. Spodaj objavljam svoje meritve in dodajam še nekaj drugih, ki z bolj natančnim merjenjem izmerijo še veliko večje vsebnosti CO2, ki so zelo zelo zaskrbljujoče.


KAJ OPAŽAJO STARŠI?

Kratek povzetek poročila iz Nemčije, oktober 2020

Nabirajo se pripovedi o pritožbah pri otrocih in mladostnikih zaradi nošenja maske. Do danes ni registra neželenih učinkov mask.

Metode: Na univerzi Witten / Herdecke je bil vzpostavljen spletni register, kamor lahko starši, zdravniki, pedagogi in drugi vnašajo svoja opažanja. 20.10.2020 je bilo 363 zdravnikov pozvanih, naj vpišejo podatke in starše in učitelje seznanijo z registrom.

Rezultati: Do 26.10.2020 je register uporabljalo 20.353 ljudi. V tej publikaciji poročamo o rezultatih staršev, ki so vnesli podatke o skupno 25.930 otrocih. Povprečni čas nošenja maske je bil 270 minut na dan. O okvarah zaradi nošenja maske je poročalo 68% staršev. Sem spadajo razdražljivost (60%), glavobol (53%), težave s koncentracijo (50%), manj sreče (49%), nepripravljenost za šolanje / vrtec (44%), slabo počutje (42%), oslabljeno učenje (38%) ) in zaspanost ali utrujenost (37%).

Vir: https://www.researchsquare.com/article/rs-124394/v1CO2 V PLJUČIH


Količina ogljikovega dioksida v zraku je običajno okoli 0,04%, za dobro zdravje pa se ocenjuje, da ga mora biti v pljučih okoli 6 do 6,5%. Tako visoka vsebnost se lahko vzdržuje s primernim dihanjem in v takih pogojih kisik dobro prehaja iz krvi v tkiva.

Izdihan zrak vsebuje približno 16 % kisika in 4,5 % ogljikovega dioksida. Torej je logično, da se med masko in obrazom nahaja zrak s skoraj 100x več CO2 kot pa je to sicer v čistem zraku v naravi.


In kaj se zgodi, ko vdihavamo zrak z veliko CO2 nazaj v svoja pljuča?

Dušimo se!

Namreč, normalna vsebnost CO2 v pljučih se dosega na račun celičnega metabolizma (oksidacija glukoze v celici). Ta CO2, ki nastaja kot produkt oksidacije, se dovaja od celic po krvi v pljuča in potem se izdihuje po potrebi. Pri tem moramo vedeti, da ta CO2, ki ga proizvajajo celice pri svojem delu vsekakor ni odvečen, nekoristen plin, temveč ključnega pomena za naše zdravje. Kot povsod v naravi je tudi tu ključno ravnovesje. Hudič pa je, ker z dolgotrajnim (že samo nekaj minut) nošenjem maske porušimo ravnovesje plinov, ki zagotavlja zdravje. Ker vdihujemo zrak pod masko z visoko vsebnostjo CO2 (pri mojih meritvah okoli 2%) in z druge strani, iz celic, prihaja po krvi v pljuča tudi endogeni CO2, se zdrava količina hitro preseže in zgodi se respiratorna acidoza - po domače bi rekli, da se nam pljuča skisajo, zakisajo oziroma nas začne dušiti.

Tisti, ki občasno zakurimo kamin bi rekli, da smo preveč priprli dimnik in zadušili ogenj!!!


Slika: Vloga in koristi pravšnje mere CO2 v pljučih in krvi, ki ga proizvajajo celice z oksidacijo. Vir: tečaj integralnega dihanja.ALARM


Povzetek iz brošure

Gospodarsko interesnega združenja za tehnične pline Slovenije - GIZTP

Brosura_14_2014_Fizioloske_nevarnosti_CO
.
Download • 1.50MB

Verjetni učinki povečanega CO2 pri vdihanem zraku:

1 – 1,5 % Malenkosten učinek na kemično presnovo po večurni izpostavitvi.

3 % Plin je na tej ravni rahlo narkotičen in povzroči globlje dihanje, zmanjšano slušno percepcijo, skupaj z glavobolom, zvišanjem krvnega tlaka in utripa.

4 – 5 % Nastopi stimulacija dihalnega centra, kar ima za posledico globlje in hitrejše dihanje. Znaki intoksikacije postanejo očitnejši po 30 minutah izpostavitve.

5 – 10 % Dihanje postane težavnejše, nastopi glavobol in izguba razsodnosti.

10 – 100 % Ko koncentracija ogljikovega dioksida naraste na preko 10%, nastopi nezavest v manj kot eni minuti in v kolikor se ne ukrepa takoj, ima nadaljnja izpostavitev tem visokim nivojem za posledico smrt


Zdravstvu so poznani blagi simptomi hiperkapnije (povišane vsebnosti CO2):

 • pordela koža;

 • zaspanost in zmanjšana pozornost;

 • glavoboli;

 • zmedenost in slabosti;

 • dušenje, zadihanost;

 • nenormalna utrujenost in izčrpanost.

Lahko pa pride do resnih težav kot so:

 • paranoja ali depresija;

 • spontane mišične kontrakcije, tiki;

 • nemiren srčni utrip;

 • hiperventilacija;

 • napadi panike;