top of page

O Dihalnici

Na Dihalnici vas naučimo:

 1. izmeriti, koliko kisika je v vaših celicah;

 2. kako odpreti dihalne poti in ožilje ter zmanjšati zakisanost telesa s pomočjo dihanja;

 3. kako ponovno začutiti bazično osebnostno strukturo ter s somatskimi vajami preko diha uglasiti telo in duha;

 4. izvajati 5-tedenski dihalni protokol, ki dokazano prinaša več kisika celicam.

 

Na individualnih srečanjih uporabljamo tudi biofeedback naprave za hitrejše ozaveščanje učinkov dihanja na srce (HRV), možgane in oksigenacijo tkiva.

Spoznate kako:

 • takoj olajšati naslednje telesne simptome: vnetje dihal ali drugih tkiv, glavoboli in druge kronične bolečine, smrčanje, razbijanje srca, napadi panike, zamašen nos, utrujenost in izgorelost;

 • dolgoročno z vajami ugodno vplivati na: odprtost dihal, povečati prehodnost žil, vplivati na učinkovitost izmenjave plinov v pljučih in celicah v vseh organih, dvig splošne imunosti in psihične stabilnosti;

 • raziskovati vašo notranjost, krepiti čutečnost in duhovno zoreti;

 • najti pot srca in se uglasiti na zakone narave.

Integralno dihanje & Life Coaching

 • učinkovita kombinacija zdravilnega diha, ki pomirja vnetja v telesu;

 • krepčilno dihanje za soočanje s stresom in za sprostitev;

 • dihanje za razumevanje čustvenih stanj in razreševanje preteklih travm; tehnike senzorno-respiratorne integracije;

 • navdihujoča procesna meditacija z zdravilno vizualizacijo;

 • druge dihalne in somatske tehnike za boljše počutje ter dvig delovne in športne učinkovitosti.

 

Life coaching se izvaja individualno v kombinaciji z dihalnimi tehnikami, procesnimi meditacijami in posebno coaching metodo MatrixOfCgange, ki jo je razvil dr. Hosta, s katerim v celoto poveže telesno, čustveno, mentalno in duhovno dimenzijo. 

Znanost je dokazala, da:

 • sta vsebnost kisika v celicah in dolžina življenja temeljno povezana  s pravilnim dihanjem;

 • rakave celice težko prenašajo visoko nasičenost s kisikom;

 • obstaja direktna povezava med kratko sapo (hitra zadihanost ob naporu) in srčnimi obolenji;

 • obstaja visoka povezava med povišanim krvnim tlakom in nepravilnim dihanjem;

 • se dihanje direktno povezuje z živčnim sistemom in močno vpliva na čustvena stanja;

 • pravilno dihanje vpliva na dobro spanje;

 • prikrita hiperventilacija zmanjšuje vsebnost kisika v celicah in vodi v mnoga kronična bolezenska stanja;

 • prehranjevanje vpliva na dihanje.

jezero.jpg

"Na mene je dihalnica pustila močan vtis in vsi moji bližnji so morali poslušati povzetke in zaključke."

"V želji po rasti in razvoju se je moja vsakodnevna rutina popolnoma spremenila. Odpirajo se povsem nove razsežnosti življenja." 

"Priznam, zahvaljujoč vam in vaši metodi, se je meni in mojemu sinu znatno izboljšalo stanje. Pumpice, brez katerih je bilo meni prej življenje nepredstavljivo, sedaj ležijo po zaprašenih predalih. Res velika hvala za to."

O Dihalnici: CV

dr. Milan Hosta

Dih je moja raziskovalna metoda.

Duh je moj objekt raziskovanja.

Zavest je polje, v katerem je izkušnja sploh mogoča.

Ljuboživost je spremljevalni učinek!

milan-hosta-www-RGB.png
600px-hosta-milan-002-jm.1413476637.jpg.

Dr. Milan Hosta, ki se že 20 let terapevtsko izjemno uspešno ukvarja z dihanjem, je na podlagi Butejkove metode zdravilnega dihanja, razvil celostno metodo soočanja s stresom, čustvovanjem in nekaterimi kroničnimi simptomi šibkega zdravja imenovano Dihalnica. V otroštvu je imel hudo astmo, o kateri ni več ne duha ne sluha. Kot rekreativni športnik pa si je težko poškodoval koleno (zdrobljena pogačica in odstranjena sinovialna ovojnica), a je z uspešno rehabilitacijo in regeneracijo daleč presegel napovedi zdravnikov o možnostih gibanja. Na lastni koži je tako izkusil in presegel moč nezavednih vzorcev, ki so pogojevali astmatične težave ter moč dihanja, somatskih vaj in vizualizacije pri regeneraciji poškodbe kolena. ​Na Fakulteti za šport je diplomiral na temo Kineziterapija pri bolnikih z astmo in leta 2000 objavil knjigo Astma in šport. Je predavatelj na Fakulteti za vede o zdravju, UP. 

Strokovne reference in članstvo v interesnih združenjih:

 • coach pri Global Resilience Institute, Switzerland

 • licenciran Buteyko terapevt od 2006;

 • častni član Buteyko Professionals International;

 • član Buteyko Breathing Association;

 • član International Breathwork Foundation;

 • član strokovnega sveta Slovenskega Coaching Združenja;

 • International FlowCode Education Master in corporate FlowCode Expert;

 • Voditelj Astma šole – opravljeno šolanje pri bolnišnici Golnik, 1999;

 • licenciran ISSA fitnes terapevt  (International Sport Science Association – US), 2001;

 • certificiran NSA Life Coach (IAO)

 • član Centra odličnosti za bioetiko, Univerze v Zagrebu​.

Kot doktor filozofije in diplomirani profesor športne vzgoje s certifikatom za izvajanje Butejkove (ruski zdravnik) metode dihanja in opravljenim tečajem za voditelja Astma šole pri bolnišnici Golnik ter usposabljanjem pod vodstvom znanega dihalnega terapevta Dan-a Brule-ja, s poznavanjem Wim Hof metode, povezanega, holotropnega in terapevtskega dihanja in nekaterih tehnik pranayame, dr. Hosta na delavnicah poveže telo, um in duha v nedeljivo celoto. Šele na tak način lahko vsakdo razvije pravo senzibilnost pri soočanju s tiste vrste stresom, ki počasi a vztrajno nažira dobro počutje posameznika. Ob tem pa ponudi tudi vrsto dihalnih, somatskih in mentalnih ukrepov, s katerimi si lahko v stresni situaciji takoj pomagamo in ublažimo neželene reakcije, kot so: panika, pogubna borba na vse ali nič, umik pred problemom, vdaja v usodo, prevzemanje prevelike osebne odgovornosti, nenadzorovana jeza, ponotranjena žalost in razočaranje ter anksioznost in strah.

Posebej se je posvetil tudi učinkovitim pristopom, ki otroke navajajo na pravilno dihanje. V rubriki Za otroke lahko najdete dve pravljici o Dihcu Mihcu in Tačku Dlačku. Na posebnih delavnicah, ki so namenjene otrokom pa poda celo vrsto vaj, primernih za otroke od 3. leta dalje. Deset let je bil predsednik Društva astma in šport, v okviru katerega so s pomočjo pokroviteljev (Lek, Farmedica) in dobrodelnimi kolesarskimi dogodki v sodelovanju z ultrakolesarjem Markom Balohom omogočili mnogim otrokom z astmo brezplačne počitnice in vodeno vadbo v letovišču Pacug po protokolu Dihalnice za otroke. Ob podpori pediatrov, strokovnjakov za pljučne bolezni (Uroš Krivec), je bilo veliko vloženega truda v medijska sporočila, da se spodbudi starše otrok z astmo k aktivnemu samozdravljenju astme in zdravemu življenjskemu slogu in da je pri tem ključna tudi vloga učinkovitega dihanja ob naporu in primerna ter pravilna uporaba zdravil. 

 

Dr. Hosta v svoje delo vključuje tudi prijeme nekaterih drugih bioterapevstkih metod, ki spodbujajo samozdravljenje organizma in uglašujejo organizem z elementi narave. Med te vključuje kopanje v jezerih, morju in rekah v vseh letnih časih ter meditacijo, spodbuja hojo v naravi  (tudi bosonogo) ter v terapije vnaša vaje iz somatike. Kot life in flow coach, filozof in raziskovalec zavesti pa uporablja tudi kognitivni "reframing," procesno meditacijo in druge ukrepe osebnostnega razvoja za učinkovitejše doseganje življenjske pretočnosti, igrivosti in zanosa tako na osebnem kot poslovnem področju. S pomočjo metode "kozarčki energije," ki jo je razvil za te potrebe, učinkovito integrira telesno, čustveno, mentalno in duhovno dimenzijo bivanja v razumljivo celoto.  

FINAL-IBF-LOGO-White-Horz-trans-1-e15576
but-prof-fellow.gif

*******************************************************

Dr. Milan Hosta si je z vztrajnim delom in uspehi na področju izvajanja Butejkove terapije dihanja prislužil ekskluzivni naziv častnega člana BUTEYKO PROFESSIONALS INTERNATIONAL. Kot filozof športa pa je vrh dosegel leta 2005 z vabljenim predavanjem ob 100. obletnici Britanskega olimpizma v Londonu. Od takrat dalje se vse bolj poglobljeno posveča raziskovanju zavesti in vlogi dihanja ter somatike pri tem. Poleg Dihalnice razvija tudi Playness pedagogiko z namenom ustvarjanja pogojev za razigrano in razmigano otroštvo v 21. stoletju, ki se vse bolj uveljavlja med slovenskimi vrtci in osnovnimi šolami. Med drugim je tudi član delovne skupine za razvoj izobraževanj pri International Safeguarding Children in Sport pod okriljem UNICEFa ter prvega evropskega think tanka v športu Sport and Citizenship.

 

Usposabljal se je na Univerzi v Kopenhagenu, Univerzi v Oslu in Inštitutu za kulturno diplomacijo v Berlinu. Bil je predavatelj na Fakulteti za šport Univerze v Ljubljani in Aplikativne kineziologije (diplomski in doktorski študij) v Kopru ter gostujoči predavatelj na Kineziološki fakulteti v Zagrebu. Kot prvi Slovenec je zaključil podiplomsko usposabljanje na Mednarodni olimpijski akademiji v grški Olimpiji. Med leti 2008 – 2010 je bil programski direktor podjetja Ensico S, kjer so s programom gibalnega opismenjevanja opremili več kot 400 vrtcev v Evropi in Rusiji. Dve leti je preživel na Bližnjem vzhodu, kjer je vodil projekt socialne inkluzije depriviligiranih kurdskih otrok v JV Turčiji, v katerem so usposobili več kot 800 trenerjev in preko 10.000 otrok učili socialnih veščin. Sodeloval je pri zasnovi in utemeljil strokovne temelje in kriterije akcije Mladi upi v okviru Zavarovalnice Triglav. Kot vabljeni predavatelj je sodeloval na svetovni turneji Stand strong Nika Vujičiča proti nasilju v šolah. Na podlagi svojih dosežkov si je v letu 2017 prislužil vabilo na 10. obletnico prestižnega foruma Peace and Sport v Monacu ter 2018 v mednarodno delovno skupino UNICEFa za zaščito otrok v športu.

V letu 2019 je bil vabljeni predavatelj na mednarodnem kongresu Otrok v gibanju. Na največjem kongresu slovenskega športa v organizaciji Fitnes zveze Slovenije je več kot 100 udeležencem delavnice predstavil Dihalnico. Na kongresu Športa za vse v organizaciji Olimpijskega komiteja Slovenije - Zveze športnih Zvez pa je kot vabljeni govornik spregovoril o vlogi družine pri navajanju otrok na športni stil življenja in vlogi politične ideologije pri ustvarjanju pogojev za to.

ZA PODJETJA

Z navdihom do poslovnega uspeha

Izjemno učinkovita investicija v izboljšanje počutja in zdravja na delovnem mestu za vse poklice. 

Vrhunska aplikacija krepitve odpornosti na stres.

Respiratorno-somatska in mentalna uglasitev.

Sposobnost nadzora dihanja v ključnih trenutkih dokazano vodi do boljših odločitev, dviguje samozavest in krepi zaupanje sodelavcev v voditelja.

 

Znanstveno podprta kolektivna in osebna diagnostika.

Corporate FlowCode intervencije.

Špik performance - intenzivna delovna srečanja v hotelu Špik z intervencijami za spodbujanje flow-a.

Priložnostna, tematska in motivacijska predavanja.

Flow & Glow Life-Coaching.

INDIVIDUALNA SREČANJA

Biohacking & Life Coaching

Ozračje v družini

Osebna dihalna diagnostika, biofeedback in vodene dihalne seanse z namenom izboljšanja zdravja, lajšanja ter odpravljanja kroničnih težav, vnetja in utrujenosti, rehabilitacije po operaciji in dvig delovne učinkovitosti.
Posebne tehnike za dvig športnih zmogljivosti vključujoč vizualizacijo in vodeno meditacijo ter pospešitev regeneracije in rehabilitacije.

Dihalne tehnike za izvajanje čustvene in mentalne higiene.

Top-6-career-options-for-teachers-who-ar

ZA ŠOLE IN VRTCE

Pedagoški navdih

Izjemna priložnost, kjer se združita priložnost za osebnostni razvoj, skrb za zdravje na delovnem mestu ter spoznavanje tehnik dihanja, s katerimi vplivamo na boljšo pozornost in dobro počutje otrok.
Poznavanje učinkovite dihalne, telesne, čustvene, miselne in duhovne higiene je ključ do življenjskih kompetenc.

Tudi kot šola za starše!

4-URNA DIHALNICA

Koncentrat krepčilnih in zdravilnih tehnik dihanja

Primerna za vse, ki želijo spoznati, kako lahko z različnimi tehnikami dihanja ohranjajo in krepijo svoje zdravje, izboljšajo odpornost na stres, pomirjajo vnetja in lajšajo simptome kroničnih bolezni. 
V štirih urah se naučite priskrbeti več kisika vašim celicam!

Za prijavo glej koledar zgoraj.

Yoga Class
Trdno stoj 1.jpg

PO NAROČILU

Seminarji in predavanja 

Tematsko in organizacijsko prilagojena kakovostna uvodna predavanja primerna za večja skupinska poslovna ali team-building srečanja, nišne priložnosti, popestritev in razbremenitev, moderiranje in usmeritev toka razmišljanja in reševanja izzivov z univerzalno metaforo diha, spodbujanje "flow" stanja in igrivega duha na poslovnih srečanjih.
Seminarji ter usposabljanja za trenerje, športne klube in zveze, zdravstvene institucije ter druge zainteresirane.

ZA OTROKE

Dihec Mihec in Tačko Dlačko

Dihec Mihec in Tačko Dlačko sta junaka, ki otroke naučita pravilnega dihanja.
Preberi in poslušaj pravljice.
Dihaj tiho kot miška pa bo nosek čist kot hiška.

Child Activity
bottom of page