top of page

Knjiga ZADIHAJ!

To je knjiga o dihanju, kot ga še niste spoznali. To je tudi priročnik, kako se dela dih. Geometrija diha je del matematike življenja. Dihanje je osnovna veščina, s katero se ustvarja življenja umetnina. In to je tudi povest o dihu in duhu, kot ju doživlja Milan iz hoste. V tej knjigi boste vstopili v globok svet dihanja in odkrili njegovo osupljivo moč za izboljšanje našega zdravja, duševnega počutja in splošnega blagostanja. Skozi vrsto poglavij boste odprli vrata v globine dihalne prakse ter spoznali različne vidike dihanja, od fiziologije preko psihologije, vse do prizemljene duhovnosti. In ko s pomočjo diha plezamo po lestvinah duha in uziramo različne dimenzije zavesti, se naša, običajno v kapljico ega ujeta identiteta, lahko razširi in razsvetli temo. In na tem mestu me je dih očaral in duh ljuboživo začaral.

REVOLUCIONARNO IN CELOVITO O DIHANJU!

knjiga 2.jpg
knjiga zadnja stran.jpg
Tina Kosir.jpg

dr. Tina Košir, filozofinja, učiteljica joge in meditacije, mentorica za celostni osebni razvoj

»Kaj naj še napišem o dihanju, saj je vendar že vse napisano?« se je vprašal Milan Hosta: in potem napisal knjigo, kot je še ni bilo! Zadihaj! je edinstven in neponovljiv mozaik. V njem si roko podajajo integralno in strokovno obravnavan dih pa avtorjev svoboden duh in živo utripajoča duša, ki se ne pusti zadušiti obrazcem in okvirom domnevno mogočega ter ustaljeno pričakovanega, pač pa skoči onkraj, v prostran ocean navdiha, kjer lahko vse, kar je dragoceno, doživeto sodiha. Filozofija se druži z utelešeno modrostjo, avtorjeva presunljiva osebna in družinska zgodba se naslanja na ramena sodobne psihologije in se tako vpenja v obnebje občega sodoživljanja, meditacije in navodila za dihalne vaje se srečujejo z dognanji sodobne znanosti, osvetlitev biomehanike in fiziologije se razpira v mistično nebo alkimije, vse skupaj pa začinjajo slastni kontemplativni vitaminčki. To ni knjiga, ki bi prikladno učila, kako si mehansko podrediti dih, da bomo manj zadihano sopihali skozi balast prenapolnjenih dni, ampak vabi h globljemu premisleku in doživljanju. »Kaj pa če ne začnem pri razumevanju diha, temveč pri čutenju bitja srca, ki pristno melodijo mojega življenja igra?« Potem zaplešem ljuboživo, igrivo, iskrivo, duhovito nabrito, tudi ali še posebej takrat, ko je življenje silovito! Knjiga Zadihaj!, prvi del učbenika ljuboživosti, govori ne le o tem, kako, ampak podaja roko tudi pri odkrivanju, zakaj. To pa je celostna pot v ljuboživi raj: tisti notranji kraj, ki ga ne uniči noben direndaj. Kdor je tam nastanjen, polno diha in je pretočno dihan.

Robert Terčelj, direktor Farmedica d.o.o.

"Dihanje je ena najbolj prezrtih življenjsko pomembnih funkcij. Jemljemo ga kot nekaj samoumevnega. A brez dihanja ni življenja. Je več kot le izmenjava plinov. Med drugim daje energijo, vzbudi in pomiri čustva ter neverjetno vpliva na zmanjševanje bolečine. V slovenskem današnjiku verjetno ni človeka, ki bi svoje življenje posvečal celovitemu razumevanju dihanja bolj, kot to počne dr. Hosta. Kot oče sedaj dveh odraslih sinov sem ga lahko spremljal iz prve vrste pri njegovih Dihalnicah in z navdušenjem opazoval njuno izboljšanje astme. Kot bralec ga poznam od njegove prve knjige dalje. Knjiga, ki je pred vami, vam bo dala izjemen vpogled v svet dihanja. Razumeli ga boste bolje in drugače. Zadihajte z njo in jo preberite od prve do zadnje strani. Ne le pljuča, tudi vaša bit vam bo zelo hvaležna!"

Robert Terčelj.jpeg
mockup predprodaja.jpg

Kazalo

1. Uvod: Moj dih, moj svet 

2. Filozofija in psihologija dihanja

3. Anatomija in fiziologija dihanja

4. Čustva in dihanje

5. Somatika, čutno-gibalna pozaba ter odtujitev

6. Alkimija diha - pomen štirih faz diha

7. Psihoanaliza faz dihanja

8. Čutečnost, čuječnost in srčnost diha

9. Psihosomatsko ovrednotenje, diagnostika in razlaga diha

10. Praktični del:

  • Butejkova metoda in dihalni trojček 

  • Šport in dihanje

  • Kritično o metodi Wima Hofa in ledenih kopelih

  • Nadi shodana in dih ljuboživosti

11. Zaključek: Poljedelci svetega

Saša Einsiedler, 9 OMM voditeljica

Vdih – izdih.

Je še kaj bolj samoumevnega? Pa ni samoumevno! Dihati resda pomeni biti živ, kakšno pa je to življenje, je odvisno ravno od diha! Dihanje je kot ples s seboj, je zavedanje, je dovoljenje samemu sebi, da se čutiš, še globje spoznaš in vzljubiš. Milan nas tako pretanjeno povabi, spodbuja k odkrivanju sebe skozi dih, s svojimi domiselnimi besednimi igrami pa še dodatno začini to povabilo, da se mu nikakor ne moreš upreti.

Hvala, Milan, da s tvojo pomočjo lahko pogledamo onkraj samoumevnega!

Sasa-Einsiedler-682x1024.jpg
Zdravko Zupančič.jpg

Dr. Zdravko Zupančič, Šola retorike Z&Z

»Kakor dihaš - tako poješ« je razkril Luciano Pavarotti. »Toda dihanje je treba vaditi, da bo en vdih držal karseda dolgo« dodaja Kvintilijan. Demosten je v ta namen skušal med hojo navkreber povedati čim več verzov brez prekinitve. Pričujoča knjiga je zajela ogromno sape. Dr. Milan Hosta z geslom »Diham, torej sem« slikovito popisuje bistvo življenja, ki ni več skrito očem.

Shana Flogie, astrologinja
MyChi - tempelj za dušo, telo in duha

Ko vzamemo v roke knjigo Zadihaj! vstopimo v svet, kjer dihanje ni le fiziološka funkcija, temveč sveti obred, ki povezuje naše bitje z vesoljem. Milan nas popelje na potovanje, ki razkriva skrivnostne globine dihanja, tega vsakdanjega dejanja, ki ga pogosto jemljemo kot nekaj samoumevnega. Pa vendar, kaj se zgodi, ko se polno  zavedamo vsakega vdiha in izdiha? Ko dojamemo, da je vsak vdih most med našim notranjim svetom in zunanjim, vsak izdih pa daritev vesolju?
Skozi knjigo nas Milan nežno vodi, kot bi bil naš osebni mentor, v umetnost zavestnega dihanja in razstrupljanja uma. Tako se počasi, korak za korakom, prebijamo do stanja zdravja in harmonije telesa, uma in duha. Dihanje postane več kot le izmenjava zraka; postane ritual povezovanja, temelj popolne harmonije.
Milan nas spomni, da je dihanje ključ do harmoničnih in izpolnjenih odnosov vseh vrst. Ali verjamete, da lahko izboljšate svojo komunikacijo z dihanjem in meditacijo? Prav ste prebrali. Dih je most med duhovnim in snovnim, je povezava do duha. Ko se zavemo te preproste resnice, se v nas prebudi nov občutek zavedanja in navdiha. Kot pravi Milan: "Brez misli je um brez smisla. Logično. In brez uma je duh neumen." Ta modra misel nas vodi k razumevanju, da je resnična moč v povezanosti telesa, duše in uma z duhom, ki diha. S tem povezovanjem dobimo krasen naVdih za zaVestno kreiranje.
Zadihaj! ni le knjiga, je povabilo k novemu načinu življenja. Kreirajte skozi navdih, zadihajte s polnimi pljuči in odkrijte, kako lahko zavestno dihanje postane temelj vašega zdravja, harmonije in izpolnjenosti. Vsak vdih je priložnost za novo povezanost, vsak izdih pa trenutek sprostitve in predaje. Ta knjiga nas opominja, da je dihanje most, ki nas povezuje z vsem, kar je – z našim notranjim svetom, z drugimi in z vesoljem. Odlična popotnica na poti k sebi ... k duhu. Čestitke Milan iz srca, knjigo vsekakor priporočam vsakomur, še več, to je knjiga, ki bi morala biti učbenik v šolah.

shana flogie 2.jpg

Miran Irenej, nevromehanik

MIran Irenej.jpg

Zelo temeljita knjiga in vesel sem, da se je nekdo lotil dihanja na tak način kot dr. Hosta. Poglobljeno in pomirjeno nas knjiga nezavedno pelje v stik s samim seboj, saj se dotakne naših notranjih refleksnih reakcij, ki nadzirajo dihanje v času odzivanja na stres, sočasno pa zajema bistvo življenja - dih. Dihalne mišice so me fascinirale že tekom spoznavanja nevromišičnega testiranja in tam sem šele dojel, kako (dihalne) disfunkcije vplivajo na celotne kinetične verige - po motoričnem delovanju pa so na vrhu hierarhije pomembnosti za preživetje in soustvarjajo naše EM polje. Knjiga je pravi zaklad uporabnega znanja, ki nam ga bistveno primanjkuje v izobraževalnih procesih. Naj se zgodi, da dihanje nekega dne postane samostojen predmet tako na fakultetah kot tudi v šolah. Premalo se namreč zavedamo, da notranja dihalna enota amortizira stres, z njim pa fizično potlačimo večino travm. Ključno za proces samospoznavanja. Iskreno želim si, da Milan nadaljuje s svojim poslanstvom in raziskovanjem, saj me pomirja že njegova prisotnost. Milan, iz srca hvala za tole.

Domen Lorbek, bivši košarkar

Knjigo "Zadihaj!" avtorja Dr. Milana Hoste toplo priporočam, saj prinaša izjemno koristne vpoglede v pomembnost pravilnega dihanja za naše zdravje in dobro počutje. Če želite razumeti, kako pomembno je dihanje za naše telo in um, je knjiga obvezno branje. Dr. Hosta s svojim strokovnim znanjem in izkušnjami ponuja celosten pristop k dihanju, ki vključuje tako fizične kot psihološke aspekte. Skozi knjigo ponuja znanstveno podkrepljene tehnike in metode, ki nam lahko pomagajo izboljšati dihanje, s tem pa tudi zmanjšati stres, povečati energijo in izboljšati splošno kakovost življenja. Praktične nasvete lahko enostavno vključimo v vsakdanje življenje. Knjiga je napisana na razumljiv in dostopen način, zaradi česar je primerna tako za strokovnjake kot za širšo javnost. "Zadihaj!" je neprecenljiv vir za vse, ki želijo izboljšati svoje dihalne navade in doseči boljše fizično in mentalno zdravje.

Domen Lorbek.jpg
Koželj.jpeg

Dr. Silvo Koželj, psihoterapevt
Antistres klinika

Prva stvar, ki jo novorojenček naredi na tem svetu je vdih in zadnja stvar, ki jo bomo storili, ko se bomo poslovili je izdih. Življenje se tako odvija in odvije med vdihom in izdihom. Temu sledeč ni težko zaključiti, da je vdih popotnica za življenje.

Milanov skoraj pesniški eros olajša branje še tako zapletenih razlag. Branje knjige, ki je pisana ljuboživo, prinaša dodano vrednost samo po sebi. Seveda tudi vsebinsko in strokovno sledi temi in jo na zanimiv in strokoven način vstavi v polje. V morfogenetsko, biopolje, enotno polje, kakor hočete.

Milan se je zelo potrudil, da bi z dihom povezal entitete kot so telo, um in duša. Dodaja duha, ki je prav tako nejasen pojem, vendar ga umesti k prej omenjeni triadi. Vsak poskus razjasnitve nekaterih temeljnih instanc našega bivanja je vreden pozornosti. S filozofskim načinom razmišljanja in pa širokim poznavanjem področja pisanja dodatno obogati tako bazično človeško dejavnost kot je dihanje.

Mogoče je opaziti širino vsebinskega pristopa. Potuje po »arhaičnih« tekstih in se dotika novejših spoznanj v različnih disciplinah ter jih povezuje v koherentno celoto. Ves čas integrirano razmišlja. Preko diha sproti povezuje telesno (fiziološko), umsko in čustveno kapaciteto. Duh, ki ga omenja, nakazuje povezavo s transcendentalnimi človeškimi potrebami, katerih zadovoljevanje je še kako nujno.

Dihanje umesti v strukturo človeškega delovanja in bivanja. Dihanju tako pripiše jasno osnovo iz katere izhajajo njegove funkcije. Poleg »teoretične« podlage ponudi tudi praktične vaje, s katerimi si lahko pomagamo pri uporabi diha. Teorija se najbolj verificira v praksi. Milan že dolga leta uporablja spoznanja tudi v praksi. V tem je prav gotovo dodatna vrednost pričujoče knjige. Razvija integralni pristop, ki pravzprav edini lahko omogoča največji izkoristek vdiha in izdiha.

Pričujoča knjiga je skoraj nujen integralni del v različnih strokovnih in znanstvenih disciplinah. Od medicine (fiziologije), preko psihologije se »vtakne« tudi v (psiho)sociologijo (odnosi), ob temeljitem prebiranju pa lahko zasledimo tudi antropološko komponento.

Izvrstno delo naj postane sestavni del pri praktičnih, uporabnih disciplinah, lahko pa je izvrstna osnova za nadaljnje znanstveno raziskovalno delovanje.

ddr. Matjaž Regovec, psiholog, filozof
Institut IPAL

Regovec 1.jpg

Knjiga, ki je pred nami, predstavlja človekovo dihanje kot osnovno dejavnost ne samo telesa, temveč predvsem duha, kakor se le-ta ves čas bolj ali manj uspešno uravnoteža s človekovo duševno ravnjo, to je z njegovim čustvovanjem. Knjiga je celovit priročnik in vodič po vseh razsežnostih dihanja. Njen zgodovinski pristop do pojmovanja dihanja kot temeljne duhovno-telesne človekove dejavnosti se primerno zrcali s pregledom temeljito obdelane razvejanosti znanosti o dihanju. Ta vključuje filozofijo in psihologijo na eni, kot tudi anatomijo in fiziologijo dihanja na drugi strani. Opis in funkcija Butejkove metode, kakor tudi drugih pristopov, ki osvetljujejo kompleksno naravo dihanja, ustvarjajo dodano vrednost. Ta se zrcali tudi v avtorjevi obsežni analizi, ki jo posveča psihosomatski in senzorno-respiratorni integraciji, ki jo lahko dosežemo z zavestnim dihanjem, pranajami kot dihanju za aktivacijo in boljšo pripravljenost, kot tudi dihanju za umiritev in za hitrejšo regeneracijo in rehabilitacijo. Naposled se lahko poučimo o diagnostiki dihanja, o manipulaciji s fazami diha in njim ustrezajočimi psihosomatski učinki.

Zakaj je dihanje tako temeljno pomembno za človekovo duhovno-psihološko-fizičnega blagostanja? Če izhajamo iz dinamike celosti človekove biti, ki jo sicer lahko opazujemo v štirih pojavnih razsežnostih njegovega duha, telesa, duševnosti in uma, potem takoj uvidimo, da ravno dihanje kot temeljna dejavnost človekovega telesnega cogita (njegove telesne percepcije, akcije in kreacije) ne samo omogoča most med človekovim telesnim egom (njegovim fizičnim telesom) in njegovim neposrednim fizičnim okoljem (telesnim neegom). Namreč, dihanje je več kot to. Dihanje ne samo uteleša ta most znotraj telesnega sebstva, to je celote telesa in njegovega neposrednega okolja, znotraj katerega se človek znajdeva in z njim tvori dinamični sistem. Ne, dihanje ta most enostavno – je. Dihanje je temeljni način, kako se ta most znotraj telesnega sebstva sploh pojavlja na eni, pa tudi, kako deluje (fungira) na drugi strani. Dihanje torej opredeljuje človeka oboje v smislu, da človek sploh je (njegovo dajstvo), kakor tudi, kako je, torej kdo je kot bitje (človekov quidditas ali kajstvo). Človek se ravno s svojo dejavnostjo »izmenjave zraka« znotraj svojega neposrednega okolja – pri čemer mislimo človeka kot manifestacijo svoje lastne biti – pojavlja, uveljavlja in mineva v svetu, ki ga sam ves čas ustvarja, in to ne samo s svojo zaznavo in delovanjem v njem, temveč tudi z neprestanim ustvarjanjem podob, ki ta svet neprestano posodabljajo, razvijajo in preobražajo. Pri tem smo ravno z namerno redukcionističnim izrazom »izmenjave zraka« hoteli opozoriti in vzpodbuditi bralca k razmišljanju o temeljnih razsežnostih dihanja. Priznavamo in opozarjamo – to pa je očitno tudi temeljna namera in poslanstvo te odlične knjige dr. Hoste – da je »izmenjava zraka« med človekovim telesnim egom in neegom pravzaprav zgolj površinski vidik globokega in vseobsegajočega kogitološkega procesa, ki se neprestano, kakor tudi venomer znova, vrši na vseh štirih ravneh človekovega bitja. Poleg tega, da poteka na telesni, se odvija tudi na duševni ravni (čustveno odzivanje in komunikacija), duhovni (izražanje in osebnega duha ter njegova interakcija s pomembnimi drugimi in s kolektivom), ter končno na (raz)umski, ki obsega izmenjavo informacij, mnenj in pogledov na venomer razvijajočo se človekovo individualno in kolektivno stvarnost.

Knjigo dr. Hoste ravno zaradi njene duhovne in duševne razsežnosti lahko beremo z vidika celostnosti človekovega duha, duševnosti, telesa in uma, zato smo je zelo veseli in jo toplo priporočamo.

Rok Terkaj.jfif

Rok Terkaj, glasbenik, teolog

Vdih je začetek življenja, izdih njegov konec.

Vmes pa je prostor za modrost.

Milan, s svojo knjigo navDIHuješ mnoge.

Naj prinese svetlobo v srca in duše ter veliko dobrih vdihov!

Matej Škufca, postavitev družine
Korenine in krila

...kmalu

matej-skufca.jpg
bottom of page