top of page

Športno dihanje

Za boljši športni rezultat je izjemnega pomena, kako dihamo. Najboljša izmenjava plinov iz pljuč v kri in iz krvi v celice se dogaja, če dihamo skozi nos tako pri vdihu kot izdihu. To vodi k večji vsebnosti CO2 in NO v pljučih, učinkovitejši transport kisika po telesu, boljši izkoristek aerobnih procesov v celicah, nižji srčni utrip pri enakem naporu in več razpoložljive energije. 


Hiperventilacija pogosto spremlja športnike pred nastopom in tudi med njim. Tekmovalna anksioznost, ki je lahko prisotna tudi več dni prej, strah, čustvena napetost in tudi evforija dvigujejo srčni utrip in pospešujejo dihanje tudi takrat, ko bi bilo za pripravo športnika bolje, da ostaja miren. Posledice hiperventilacije pred, med ali po naporu niso ugodne, zmanjšujejo oksigenacijo tkiva in znižujejo VO2 max. Kot prikazuje slika spodaj, tudi možgani dobijo manj kisika in vsi psiho-motorični procesi so oslabljeni.



Na Dihalnici za športnike posredujemo znanja, vaje in trike, kako spodbujati delovanje srčno-žilnega in dihalnega sistema. Učimo kako naravno povečati vsebnost eritropoetina (EPO) v krvi, kako pospešiti delovanje vranice, kako v hipu znižati visok srčni utrip in se pripraviti na eksplozijo energije, ki je potrebna pri mnogih športih. Posebne vaje namenjamo razvoju večje pljučne kapacitete in večanju tolerance na CO2, kar omogoča premagovanje večjih in daljših naporov. 


Pri uporabi dihanja za izboljšanje športne pripravljenosti uporabljamo kombinacijo Buteykove in prilagojene Wim Hof metode ter izbranih tehnik pranayame. Mentalni fokus izboljšujemo s pomočjo biofeedback naprave in kopanja v mrzli vodi, regeneracijo pa spodbujamo s pomočjo dihalnih vaj, ki spodbujajo izločanje matičnih celic iz kostnega mozga v kri.


Somatski del dihalnih vaj temelji na ozaveščanju dihanja s trebušno prepono, ohranjanje pravilne drže in dobre koordinacije med sproščenostjo in ekscitacijo. 

Poleg tega pa skozi pogovor umestimo in skupaj s športnikom ukoreninimo tista prepričanja, ki ustvarjajo osebno filozofijo športa, ki omogoča lažje in hitrejše ter trajnejše doseganje zanosa in dobrega pretoka energije med naporom (flow, zone effect).

576 views

Recent Posts

See All
bottom of page