top of page

USODNI DIH

Dihanje, ledene kopeli in odgovornost stroke


Popularnost in instant rešitve s seboj prinašajo tudi spolzka tla, na katerih se mnogi ne znajdejo dobro.


Po pameti z mrzlo vodo.

Previdnost ni nikoli odveč pa še to ni garant, da včasih ne pride do tragedije.

Veliko faktorjev vpliva na zdravje in sposobnost prenašanja akutnega stresa mrzle vode.

Nihče, nihče še zase ne more 100% jamčiti, da bo vse ok.

Vsakič, ko grem v mrzlo vodo grem, kot da je prvič. In tudi, kot da je zadnjič. Včasih tudi ne grem, ker mi ne paše. Že to, da grem včasih sam in okrog daleč nikogar, ni primerno posnemati.

Ja, povabim zraven, če kdo želi strokovno spremstvo, da razložim vse možne pasti in tudi možnost smrti.

A nikoli te izkušnje ne zaračunam, ker ne želim, da je plačilo razlog, da nekdo posluša svojo denarnico in ne svojega telesa in duše. Pa še ta posluh ni dovolj, saj so nekatere patologije lahko tiho, latentno prisotne in se jih tudi športno in sicer telesno osveščeni ljudje ne morejo zavedati. Tudi skupinska dinamika v naši kulturi spodbuja k tekmovalnosti, kjer spet ljudje sledijo zunanjim kriterijem in ne samemu sebi.

Zdaj pa je sploh še večji rizik, ker se kaže, da imajo v zadnjih dveh letih plandemično prestrašeni in cepljeni večjo verjetnost tromboze in drugih notranjih poškodb, težav.

Pazite nase. Ni mrzla voda za vsakogar in ob vsakem trenutku.


 

V zadnjih letih je opaziti izjemen porast na področju moči zavestnega diha predvsem na račun dobrega marketinga dveh metod: Butejkove (tu je levji delež v zadnjih letih na trgu opravil Patrick McKeown) in Wim Hof. Obe sta kompleksni in vključujeta več kot le dihalni del pa vendar sta znani predvsem po tem delu. Obe vključujeta tudi uporabo mrzle vode in rednega gibanja. In seveda imamo kup izpeljank, ki jih strokovnjaki dopolnjujejo glede na svoja znanja in interese.


Sam sem izvorno šolan pri bolnišnici Golnik kot voditelj astma šole in kot Butejko učitelj v Londonu in častni član Buteyko International Professionals. Butejkovo metodo sem izbral za svojo osnovo, ker dokazano dovaja več kisika celicam, kar je ključno za zdravje. Zato tudi polagam veliko pozornost na fiziološke učinke dihanja in jih pri licenčnih in drugih tečajih tudi dajem na prvo mesto. Kajti poznavanje tega dela je ključno za varno delo s strankami.


In če te pozornosti ni, se lahko zgodijo tudi usodne nesreče, saj lahko napačno dihanje v svojem ekstremu povzroči padec v nezavest, ali druge fiziološke in psihične šoke ter travme.


Eden takih komentarjev je tu:

V KOPALNICI PADEL V NEZAVEST


Vsak komentar je tu skoraj odveč. Upam, da razumete angleško. Človek prakticira tuširanje z mrzlo vodo in pri tem diha po Wim Hof metodi, hiperventilira. To ga pahne nezavestnega skozi steklena vrata tuša na tla, si zlomi zob in globoko poreže roko in nogo. Skratka, popolnoma noro početje, ki naj bi povečevalo zdravje, a ne upošteva osnov fiziologije.


Tega ni tako malo, kot se zdi na prvi pogled. Dejstvo je, da ljudje o takih "nerodnostih," ki se jim pripetijo zaradi lastne neumnosti in nepoznavanja fizioloških in psiholoških učinkov določenih tehnik dihanja neradi govorijo. Ob spremljanju določenih skupin, ki promovirajo agresivne metode dihanja, s katerimi ciljajo na poživitev, vzburjenje in tudi spremenjena stanja zavesti pa se izkaže, da tudi cenzura skrbnikov naredi svoje. To popolnoma razumem, odobravam pa ne. Ne iz fiziološkega, kjer gre za nestrokovnost kot duhovnega vidika, kjer gre za zlorabo.


Kot strokovnjak, ki deluje na tem področju že več kot 20 let, lahko samo javno opozarjam, da učenje dihanja zahteva resen, postopen in strokoven pristop, ki upošteva vsaj fiziološke, psiho-somatske in mentalne zakonitosti, s prilagoditvami glede na starost, življenjski stil itd. Dih je izjemno intimna stvar, ki povezuje z nezavednim in tam statistika odpove. In ne glede na stopnjo znanja in kilometrino izkušenj, nas pri delu vselej vodi princip previdnosti.


Če pa v svoje dihalne prakse vnašamo še kopanje v mrzlih in ledenih vodah, postane zadeva še bolj kompleksna. Seveda to ni nič novega, a sodobni človek je obremenjen z drugačnimi stresi, ki v nov kontekst postavljajo stare modrosti naravne medicine. In tudi podpisano soglasje o seznanitvi z možnimi nevarnostmi takega početja ne velja veliko, le pravno morda.


In prav je, da na naših straneh dokumentiramo tudi primere usodnega srečanja z vodo povezanega z izvajanjem dihalnih vaj, ki temeljijo na hiperventilaciji.


Žal je pred tedni tragično preminula mama treh otrok. Pred meseci je že imela prvo izkušnjo, druga pa se je končala tragično. Vodja kampa Kevin o'Neill, je izučen po metodi Oxygen advantage Patricka McKeowna, ki temelji na Butejkovi metodi in je v svojo prakso vključil tudi druga znanja. A kljub kilometrini, ni mogoče predvideti vsega.


He said the woman was “laughing” before suddenly collapsing. He then helped her to the bank where he performed CPR as paramedics and an air ambulance raced to the scene.

Mr O’Neill added: “I have taken 1,100 people into the