top of page

Tudi tvoj trener hiperventilira?


Športna pregorelost

Spet sem izvedel za dva primera, ko so športnice pregorele zaradi pretreniranosti. Zame je to ena od najbolj neodgovornih stvari, ki jih trener lahko naredi. Danes obstaja tako dobra in priročna diagnostika, da se to lahko zgodi samo zaradi ignoriranja zdravih načel ciklizacije pri zasledovanju kratkoročnih in dolgoročnih ciljev. V prvi vrsti je za to odgovoren trener.


Če je trenerjeva samopodoba odvisna od tekmovalnega rezultata športnika, potem je že na dobri poti, da posvoji princip "drill and kill," ki vodi v pretiravanje na treningih. Na tekmah pa take trenerje vodijo principi "dobro nikoli ni dovolj dobro," ali pa "šteje le zmaga" in "drugega se spomni le zmagovalec, zmagovalca pa vsi." Pri mladih športnikih se tovrstno pretiravanje morda še ne pozna negativno na rezultatu ali celo prinese navidezno dobre rezultate, na račun večje intenzivnosti in količine treniranja od tekmecev. Zagotovo pa tako ne gre v nedogled in sledi zlom, fizični ali psihični, kot pri eni od športnic. Pri odraslih športnikih, ki imajo že dovolj kilometrine, so zreli in zmorejo trenirati zavestno pa je to zagotovo hitra pot v pogubo, kar je primer druge športnice.


Zato se je dobro vprašati, kako "diha" moj trener? Kako diha proces treniranja? Dihanje je tu mišljeno v prenesenem pomenu in se nanaša na osebno filozofijo trenerja, znanje, ki ga poseduje in občutek, s katerim vse to prenaša v prakso in se prilagaja športniku ali ekipi tako, da na tekmi doseže svoj maksimum. Namreč, športnik diha po nareku trenerja, v skladu s trenažnim programom. In če pri tem trener "hiperventilira," je na koncu rezultat ravno nasproten od želenih ciljev. Hiperventilacija, v fiziološkem smislu (to bi moral vedeti vsak trener), vodi v manjko kisika in s tem v manjko energije na celični ravni, povzroča vnetja in zožanja pretoka energije po telesu. V prenesenem pomenu hiperventilacija govori o manjku pozornosti, o manjku zavestne osredotočenosti na ločevanje pomembnega od nepomembnega pri treniranju, nesposobnosti čutenja subtilnih signalov telesa in duha ter tudi o vsiljeni odvisnosti k razvoju ozke palete potencialov na račun pestrosti in dolgoživosti drugih življenjskih interesov športnika.Ali imaš osebnega trenerja, coacha, terapevta? Ali na prvem srečanju pove po kakšnih principih dela? Da v podpis soglasje, s katerim seznani z načinom dela, opozori na morebitne možne posledice in tveganja ter stranske učinke? Je delo osnovano na znanstvenih izsledkih prakse, ali je zgolj intuitivno?

Dober trener ali terapevt se zavestno ravna po določenih in premišljenih principih, ki ga vodijo na poti k dogovorjenim ciljem. Športnik ali stranka ima pravico, da je informirana o tem, kako bo proces potekal in kakšni so vplivi. In ko trener ali terapevt dobi soglasje, se sodelovanje šele lahko začne.

Kot primer delim svoje principe (seznam ni izčrpan, a je dovolj, da zbudi premislek), ki jih uporabljam pri dihalni terapiji: ✔... prvi je "ne škoduj"... ✔... drugi je "spoštuj integriteto stranke"... dih je zelo intimen pojav, most do nezavednega ... (vsak trenažni proces je poseg v telesno integriteto) ✔... tretji govori o intervenciji... "prilagajaj se stranki"... ✔... četrti "zaključi intervencijo, ohrani integriteto stranke"...

✔... iz tega sledi zadnji, ki govori o celostni obravnavi "ne izvajaj terapije, če ne upoštevaš vseh principov"...


Na podlagi takih principov potem izberem strategijo, izvedem diagnostiko, pripravim orodja in tehnike dihanja, vaje, opravljam meritve sprememb stanja ... in stalno preverjam odziv stranke...

To je minimum strokovnega pristopa. Potem seveda pride v ospredje znanje o človeku, orodjih, tehnikah ...


Če ni jasnih principov, terapevt dela na slepo, stranka pa slepo zaupa. Oziroma terapevt ponudi, izbere recepte in stranka se temu prilagodi... zgolj po sreči se morda ujameta... "zgolj intuitivno pri meni ne gre skozi"... vključim pa intuicijo (dokazano je to zmes znanja, izkušenj iz lastne prakse, občutka in subtilne komunikacije ter uvida v teku terapije), ko so principi pokriti in tehnike jasne...


In za konec, če ne morem zagotoviti zgornjih principov, ne grem v akcijo, usmerim naprej, priporočam koga drugega, ali enostavno rečem hvala lepa, ne bo šlo ...


*********************** Individualiziran program integralnega dihanja in life coachinga z dr. Hosta Milanom preprečuje, da se ujamete v past prikrite hiperventilacije na osebni ali poklicni ravni.


 

Vabljeni na Dihalnico za rekreativne in profesionalne športnike 10. marca.


Če pa si trener, ki bi rad optimalno podprl športnike, potem se nam pridruži na dvodnevnem seminarju integralnega dihanja 11. in 12. maja. Več podrobnosti sledi kmalu. Prijavi se na novice, da boš pravočasno obveščen. Vsak dih šteje!

297 views

Recent Posts

See All

1 comentario


Jake
Jake
29 may 2022

Hi greeat reading your blog

Me gusta
bottom of page