top of page

Andropavza z navdihom - testosteron


V pavzi, ki jo predstavlja andro-pavza, ima moški priložnost, da se umiri in na novo orientira ter osmisli nadaljevanje življenja. Ker si narava želi modrih moških, ki se ne petelinijo za vsako figo in se ne pobijajo za prostor na vrhu kupa gnoja ter ne letajo za vsako kokoško, da se ohrani pestrost človeške vrste, ukrepa tako, da se postopoma zmanjšuje testosteron.

Andropavza, ki je znana tudi kot moška menopavza, se nanaša na postopno zmanjševanje ravni testosterona in drugih hormonov pri moških, podobno kot pri ženskah v menopavzi. Čeprav ni enak proces kot menopavza pri ženskah, ima lahko podobne učinke na hormonsko ravnovesje, psihično stanje in telesno zdravje moških.




  1. Hormonske spremembe: S starostjo se pri moških zmanjšuje proizvodnja testosterona, kar lahko povzroči različne spremembe v telesu. Testosteron je ključni moški spolni hormon, ki vpliva na spolno funkcijo, mišično maso, kostno gostoto, energijo, razpoloženje in splošno zdravje.

  2. Psihične spremembe: Nihanje ravni testosterona lahko vpliva na psihično stanje moških. Nekateri moški se lahko spopadajo z razdražljivostjo, anksioznostjo, nihanjem razpoloženja, povečano utrujenostjo in težavami s koncentracijo. Nekateri lahko doživljajo tudi občutke depresije ali izgube zanimanja za stvari, ki so jih prej uživali.

  3. Telesne spremembe: Zmanjšanje ravni testosterona lahko privede do različnih telesnih sprememb, vključno z izgubo mišične mase, povečano telesno maščobo, težavami s spolno funkcijo (npr. erektilna disfunkcija), zmanjšano gostoto kosti, povečano tveganje za srčno-žilne bolezni in težavami s spanjem.

Pomembno je razumeti, da se proces andropavze pri moških lahko razlikuje glede na posameznika. Nekateri moški lahko doživijo izrazitejše simptome, medtem ko drugi morda ne bodo imeli opaznih težav. Terapevtske možnosti lahko vključujejo hormonsko nadomestno terapijo in spremembe življenjskega sloga za izboljšanje splošnega zdravja.


Pri našem delu, kjer zagovarjamo naravno pot, se poslužujemo ukrepov, ki se navezujejo na prilagoditev življenjskega sloga.


Slika: padanje testosterona z leti



Simptomi andropavze se razlikujejo glede na posameznika in da ne vsak moški doživlja enake težave. Spodaj so navedeni nekateri pogosti simptomi, ki jih ugotavljajo raziskave in opažanja:

  1. Zmanjšana spolna želja (libido): Moški z andropavzo lahko doživijo zmanjšanje spolne sle. Prav tako se lahko pojavijo težave z erekcijo ali zmanjšana kakovost erekcij.

  2. Nihanje razpoloženja: Andropavza lahko vpliva na razpoloženje moških, kar lahko privede do nihanj razpoloženja, občutkov razdražljivosti, tesnobe ali depresije.

  3. Povečana utrujenost: Moški z andropavzo se lahko počutijo izčrpane in brez energije, kljub zadostni količini spanja.

  4. Zmanjšana mišična masa: Nizek testosteron lahko povzroči zmanjšanje mišične mase in moči.

  5. Povečana telesna maščoba: Zmanjšanje ravni testosterona lahko povzroči kopičenje telesne maščobe, še posebej v trebušni regiji.

  6. Motnje spanja: Pri nekaterih se pojavijo težave s spanjem, kot so nespečnost ali nemiren spanec.

  7. Zmanjšana koncentracija in spomin: Nekateri moški lahko opazijo težave s pozornostjo, spominom in osredotočenostjo.

  8. Zmanjšana telesna dlakavost: Zmanjšanje testosterona lahko vpliva tudi na telesno dlakavost, pri čemer se lahko dlake na telesu redčijo.

  9. Večja možnost pojava težav s prostato in z inkontinenco.

Pomembno je poudariti, da so ti simptomi lahko posledica drugih zdravstvenih stanj in niso nujno povezani izključno z andropavzo.





KAKO SI LAHKO POMAGAMO Z DIHANJEM


Tehnike dihanja lahko posredno vplivajo na hormonsko ravnovesje, vključno s testosteronom, predvsem preko vpliva na stresni odziv telesa. Ko se tehnike dihanja uporabljajo za sproščanje, zmanjšanje stresa in izboljšanje splošnega počutja, lahko to privede do pozitivnih sprememb v hormonskem sistemu.

  1. Zmanjšanje stresa: Tehnike dihanja, kot je globoko in počasno dihanje, lahko pomagajo zmanjšati aktivacijo simpatičnega živčnega sistema, ki je odgovoren za "beg ali boj" odziv na stres. S tem se zmanjša izločanje kortizola, ki je stresni hormon. Prekomerno povišane ravni kortizola lahko zavirajo proizvodnjo testosterona, zato zmanjšanje stresnega odziva lahko pozitivno vpliva na hormonsko ravnovesje.

  2. Povečanje sproščujočih hormonov: Dihanje in tehnike sprostitve lahko povečajo aktivnost parasimpatičnega živčnega sistema, kar spodbuja proizvodnjo sproščujočih hormonov, kot sta dopamin in serotonin. Ti hormoni lahko prispevajo k boljšemu razpoloženju, zmanjšanju anksioznosti in izboljšanju splošnega počutja. Ob pravih okoliščinah dopamin vodi k povečani proizvodnji testosterona.

  3. Izboljšanje kakovosti spanca: Pravilne dihalne tehnike lahko pomagajo izboljšati kakovost spanca. Kvaliteten spanec je ključnega pomena za zdrav hormonski sistem, vključno s proizvodnjo testosterona.

  4. Dih ima dve aktivni fazi: vdih in izdih. Izdihu se pripisujejo kvalitete moškosti. Zato na naših tečajih učim tudi o tem, kako prepoznati kakovost moškosti in ženstvenosti pri samem ozaveščanju vzorcev dihanja. Pri tem vselej opozarjam, da se to nanaša na psihično raven bivanja, na življenjsko silo in tega ne gre poenostavljeno prenašati na telesni nivo in neposredno zvezati z biološkim spolom. Na psihični, lepše rečeno na duševni ravni smo vsi obojespolni in moramo to znati artikulirati.

Čeprav tehnike dihanja same po sebi ne bodo neposredno povečale ravni testosterona, lahko prispevajo k izboljšanju splošnega zdravja in zmanjšanju stresa, kar lahko posledično vpliva na bolj uravnotežen hormonski sistem. Priporočljivo je vključiti tehnike dihanja v vsakdanjo rutino in jih kombinirati z drugimi zdravimi navadami, kot so redna telesna aktivnost, uravnotežena prehrana in zadostna količina spanca, za spodbujanje optimalnega hormonskega ravnovesja.


DRUGI PRIPOROČLJIVI UKREPI


Vaje za moč

Raziskave so pokazale več načinov, kako vadba za moč vpliva na hormonsko ravnovesje:

  1. Povečanje proizvodnje testosterona: Raziskave so pokazale, da intenzivna vadba za moč, kot je dvigovanje uteži srednje do visoke intenzivnosti, lahko povzroči kratkotrajno povečanje ravni testosterona po vadbi.

  2. Razmerje med testosteronom in kortizolom: Vadba za moč lahko izboljša razmerje med testosteronom in kortizolom v telesu. Kortizol je hormon stresa in prekomerno povišane ravni kortizola lahko negativno vplivajo na proizvodnjo testosterona. Z redno vadbo za moč se lahko to razmerje izboljša.

  3. Izboljšanje telesne sestave: Vadba za moč, ko je del celovitega programa vadbe in prehrane, lahko pomaga pri zmanjšanju telesne maščobe in povečanju mišične mase. Izboljšana telesna sestava lahko prispeva k boljšemu hormonskemu ravnovesju, vključno z višjimi ravni testosterona.

  4. Vpliv na inzulinsko odpornost: Redna vadba za moč je povezana tudi z izboljšanjem občutljivosti na inzulin, kar lahko prispeva k boljši regulaciji krvnega sladkorja in hormonskemu ravnovesju.

Hrana

Današnje prehranjevanje in intenzivno kmetijstvo je industrijsko obarvano in s tem obremenjeno z mnogimi kemičnimi postopki, ki v telesu sprožajo zelo zahtevne procese čiščenja in anomalije tudi na hormonski ravni. O tem je veliko napisal že Anton Komat. Na luciden način pa to pove tudi Boštjan Marija Zupančič. Zato je ne glede na starost človeka prehrana izjemno ključna pri zdravju in posledično s kemijo obremenjena vpliva tudi na simptome, ki spominjajo na andropavzo že pri zelo mladih moških.


Energijski vidik

Če pri ženskah v menopavzi z zmanjševanjem spolnih hormonov estrogena in progesterona govorimo o upadu JIN kvalitete (po tradicionalni kitajski medicini), potem gre pri moških za upad JANG kvalitete.

To seveda pomeni, da se spremembe na telesni ravni, kažejo tudi na psihičnem in mentalnem nivoju.

Andropavza zato pomeni enostavno pavza v pogledu na moškost. Kako biti moški. Zrel in žlahten moški!

Moški naj bi se s pavzo, ki jo znamo izmeriti s pomočjo hormonske analize količine testosterona, znova orientiral v svetu. Znova vzpostavil ravnovesje. Se pomaknil bolj na sredino med jin in jang kvalitetami življenjskih sil.


Psihični in mentalni vidik

Predpostavlja se, da je moški v andropavzi že opravil oziroma dobro utemeljil svojo primarno biološko nalogo po nadaljevanju vrste in poskrbel za varne okoliščine, postavil in branil meje, znotraj katerih se krepi družina in skupnost. Zato je v mladosti moški pripravljen več tvegati, se hitreje spustiti v raziskovalne pustolovščine in odkrivanje neznanega sveta, da se dobro orientira in pridobi izkušnje, kilometrino in iz tega vleče modrosti.


Ezoterični vidik

V ezoteriki se andropavza lahko razume kot povečana stopnja duhovne energije, ki se lahko manifestira v telesu kot močne energetske spremembe. V bistvu gre za postopno katalizo telesnosti in anaboliko duhovnosti. To lahko privede do notranje rasti, iskanja novih smislov in spoznanj o življenju ter globlje povezave z duhovnostjo. Moški se lahko v tem obdobju soočajo z notranjimi izzivi in preizkušnjami, ki jim omogočajo, da preoblikujejo svojo identiteto in vstopijo v novo fazo življenja. Ezoterični vidik andropavze lahko vključuje tudi razmišljanje o moških arhetipih, kot so modrec, mogočni vladar, bojevnik duha ali duhovni učitelj. To obdobje lahko spodbudi refleksijo o življenjskem poslanstvu, smislu in duhovnih ciljih.



V pavzi, ki jo predstavlja andro-pavza, ima moški priložnost, da se umiri in na novo orientira ter osmisli nadaljevanje življenja. Ker si narava želi modrih moških, ki se ne petelinijo in pobijajo za prostor na vrhu kupa gnoja in ne letajo za vsako kokoško, da se ohrani človeška vrsta, ukrepa tako, da se postopoma zmanjšuje testosteron.


Andropavza zato nujno prisili moškega, da na poti proti ravnovesju v življenju poseže po naslednjih moralnih vrlinah: zmernost, srčnost, preudarnost in pravičnost.


Z razvitim umom in veščinami opazovanja, razlikovanja ter poznavanjem naravnih zakonitosti, ki so ga izklesale na tej poti v zrelost, moški lahko prevzame vlogo voditelja, ki zna stoično prenašati in usmerjati silo mladosti, ki jo nosijo nove generacije za njim. Zato se nova moškost v andropavzi artikulira v tem, da se bolje okrepijo moralne kreposti in lažje prilagodijo, bolje osmislijo in po potrebi omehčajo borbene lastnosti. Enostavno je manj nepotrebnega tveganja ter več zanesljive rutine. Vsaj tako naj bi bilo ;-)


V kolikor se moški tem spremembam upira, se lahko to na telesni ravni kaže kot kronična utrujenost, ugašanje libida in impotenca, nerazumna in avto-destruktivna trma, vnetje prostate, uhajanje urina, visok krvni tlak, težave s sklepi in bolečine v križu.



 

Tudi sam sem v letih, ko opažam spremembe pri sebi. In zato sem posegel v zadnjih dveh blogih po vsebinah, ki na prvi pogled nimajo nič z dihanjem. A vendarle vidimo, da je zavestno dihanje sredstvo, s katerim ozaveščamo in usmerjamo energijo tako na telesni, psihični in mentalni nivo. In spremembe hormonskega ravnovesja so stik med materialnim in eteričnim, med telesnimi sokovi v krvi in električnimi tokovi po živčevju.


V tem duhu dozorevanja in ozaveščanja vabim na naše dogodke in delavnice!


V torek, 1. avgusta ob 19.00 zvečer pa vabim na naše redno zoom srečanje, ki bo tokrat obarvano z moškostjo v andropavzi, da bomo po pavzi še bolj žlahtni in da bo vnetih in rakavih prostat čim manj. Vabljene tudi ženske, da bodo lažje razumele svoje moške. Na naša srečanja se lahko prijavite zgoraj na strani Napravipoti.si.


 

21-DNEVNI DIHALNI IZZIV

7. avgusta spet začnemo z novim dihalnim izzivom.

Dihanje je življenja sila, ki da ti krila!

Najbolje je, da po moško izberem, kako bomo dihali v avgustu na 21-dnevnem dihalnem izzivu. Izbral sem solidarnost, ne popust. Nič ne bomo popuščali, obratno, več in še bolje bomo dihali. En plača in izbere še nekoga, ki ne zmore plačati, dihati pa mora.

Dajmo se v avgustu malo bolj navduševati med seboj. Prijave: https://www.napravipoti.si/21-dnevni-izziv



V‍RHUNSKI 9-DNEVNI ANTISTRES ODDIH - DUGI OTOK

Vrhunska cena! Sobota 16. 09. 2023 – nedelja 24. 09. 2023 Fantastična lokacija v gostem borovem gozdu takoj ob kristalno čistem morju. Prava pot slej ko prej človeka pelje v premišljen umik, ki pogosto vodi v pomemben življenjski premik. Pridružite se nam na navdihujočem oddihu v oazi miru na Dugem otoku. Pripravili smo visokokakovostne storitve za krepitev odpornosti na stres ter učinkovito skrb za telesno, duševno in duhovno zdravje. Jesen in meseci, ki sledijo bodo pestri in potrebovali bomo pestro paleto orodij, s katerimi bomo ohranjali ravnovesje in odpornost na stres! PRIJAVE DO 15. AVGUSTA PO AKCIJSKI CENI €1.000!!!

Lahko uredimo tudi kot program zdravja na delovnem mestu.


291 views

Recent Posts

See All
bottom of page