top of page

Programi

"Zavestno dihanje vodi k globlji zavesti o življenju!"

ZA ŠOLE IN VRTCE

Na Dihalnici, ki je posebej prilagojena pedagoškim delavcem v vrtcu ali šoli, v prvem delu razkrijemo nekatere tipične vzorce odnosov in delovanja v izobraževalnem okolju. Posebej izpostavimo vpliv teh odnosov na ritem dihanja in posledično na zdravje in samozavedanje občutkov, izražanje čustev in sposobnost učenja. Na dihanje pogledamo tako s telesnega (anatomskega), fiziološkega (funkcionalnega), fenomenološkega (čustvenega, izkustvenega, dihanje kot most med zavestnim in nezavednim) in tudi duhovnega vidika (dihanje kot energija, qi, prana). Skozi dialog z udeleženci vsebine povezujemo s praktičnimi izkušnjami in poudarjamo, kako se to znanje prenese tudi otrokom (usmerjanje pozornosti na dihanje otroka, ko je izpostavljen stresu – testi znanja, intenzivna čustva, strah, nemirnost, dihanje skozi usta ob poslušanju učitelja/vzgojiteljice).

 

V drugem delu pa se osredotočimo na praktične vaje, ki spodbujajo zavest o dihanju in razkrivajo ukoreninjene vzorce dihanja ob posameznih čustvenih stanjih. Vse posredovane vaje imajo večstranske koristi na osebni ravni udeležencev, saj se lahko takoj začnejo uporabljati v »avto-terapevtskem« smislu, hkrati pa lahko služijo kot orodja oz. vsebine, ki jih lahko učitelji uporabljajo tudi pri delu z otroki (obvladovanje čustev, sproščanje, usmerjanje pozornosti, raziskovanje notranjih kapacitet človeka, izboljševanje zdravja, itd.). 

Izvedba:

Celodnevne 8-urne Dihalnice izvajamo običajno ob delovnih sobotah, ali po koncu oz. pred začetkom šolskega leta in so primerne tudi za nepedagoško osebje. 4-urne Dihalnice izvedemo popoldan po pouku. Vsebine Dihalnice so zelo dobro sprejete tudi na predavanjih za starše - običajno 2 šolski uri po pouku.

Z željo po kakovostnem šolstvu nekajkrat letno organiziramo zelo dobro obiskane seminarje, "Dihalnica za pedagoške, svetovalne in vodstvene delavce v VIZ", ki so razpisani v KATIS katalogu in štejejo kot strokovno usposabljanje.

*******************************************************************​

"Seminar, delavnica kot celota mi je odprla nek nov pogled v svet dihanja, kateremu nisem dajala pomena, temveč ga jemala kot nekaj samoumevnega. Zdaj sem bolj pozorna na svoje lastno dihanje, se bolj opazujem, nadziram in kontroliram dihanje. Največji doprinos delavnice pa mi je pokazal čas po delavnici. Tisti dan sem bila izredno umirjena. Tudi ob situacijah, ki bi me "spravile iz tira", sem odregirala mirno. 

V praksi z otroci bom še izvedla v službi, tako da v tej smeri še ne morem dati povratne informacije. Bi pa delavnico vsekakor priporočila vsem in bi se tudi še sama prijavila ponovno. Takšna znanja je potrebno ponavljati in nadgrajevati.

In še ena stvar, katero bom vpeljala v svoje življenje, je "cesta". Zahvaliti se za izkušnjo, povedati, oprostiti in iti naprej. Čudovita razlaga. Predvsem čudovita za naš pogled ob različnih situacijah in bolj mirno življenje - brez nepotrebnih "navlak iz preteklosti".​

Hvala g. Milan za čudovit dan poln navdiha. Vsekakor se srečamo ponovno."

Lidija Vereš

"Vaša delavnica se me je dotaknila, všeč mi je, kako ste nam predstavili dihanje kot terapijo. S Polono sva bili takoj mnenja, da bova priporočili obisk v našem vrtcu. Vsak bi se moral srečati s tovrstnim seminarjem, zato, da ozavesti, kaj vse se dogaja v našem telesu in kakšne tegobe nam povzroča stres in nezavedne zadeve iz preteklosti. Požirala sem vaše besede in kar naenkrat smo bili na koncu. 

Sama sem uživala, ker sem odprt tip in me zanima vse, kar je povezano s psihologijo človeka. Tako sem tudi prišla do nekaterih odgovorov pri sebi. Potrudila se bom, da v skupino otrokom prenesem dihanje, da se bomo vsi skupaj znali v pravem trenutku umiriti oziroma prevetriti. 

Hvala vam za tole izkušnjo in uspešno delo še naprej."

Sandra Kozic

ZA PODJETJA

Primerno za:

  • spodbujanje zdravja na delovnem mestu;

  • profesionalni razvoj (javni nastop, prezentacije, delo s strankami);

  • team-building program "Dihamo skupaj";

  • coaching program osebnostnega razvoja in odnosov med zaposlenimi.


Vsi zaposleni v podjetju soustvarjajo delovno vzdušje. Dihalnica za podjetja ponuja časovno izjemno učinkovit način poseganja v izboljšanje počutja zaposlenih. Udeležence naučimo, kako prepoznati stres, zbrati energijo in primerno nanj odgovoriti. Učinek je dvojen: zaposleni s tem ohranjajo svoje zdravje in delovno učinkovitost. Na delavnici obravnavamo običajne zdravstvene težave zaposlenih kot so utrujenost, tesnoba, glavoboli, bolečine v vratu ali križu, napetosti v mišicah, nepravilna drža, negativna čustva in neprimerno dihanje. Z razlago in z dihalnimi vajami pokažemo udeležencem, kako si lahko pri tem uspešno pomagajo. Udeleženci delavnice na lastni koži začutijo moč dihanja in se zavejo, da nadzor dihanja vodi tudi k nadzoru na drugih področjih življenja.​

DIHALNICA ZA VODSTVENE KADRE

Sprejemanje poslovnih ali osebnih odločitev, ko je zunanje okolje stresno, napeto, naporno in kaotično, je tvegano početje. Sposobnost nadzora dihanja v ključnih trenutkih vodi do boljših odločitev, dviguje samozavest in krepi zaupanje sodelavcev v voditelja. Mirnost, zbranost in osredotočenost voditelja omogoča, da preudarno ravna z razpoložljivimi sredstvi in viri energije za rešitev problema. Razigranost, pogum in modrost pri tem pa sta znak osebnostne zrelosti in uglašenosti na tok podzavesti in dinamiko poslovnega življenja.


Na delavnici ozavestimo notranje občutke, umirimo srce in um ter poskušamo najti pristen odgovor na dileme, s katerimi se človek sooča bodisi na poslovnem ali osebnem področju. S pomočjo dihanja lahko vstopimo v svetišče miru tudi takrat, ko je zunaj vihar. Z namenom varovanja zdravja srca in ožilja se naučimo, kako predihati stres bodisi v trenutku, ko se pojavi, ali pa naknadno, če smo zavestno ali nezavedno zadušili spontano telesno reakcijo.  Udeleženci dobijo individualizirana navodila, katere vaje izvajati še vsaj pet tednov po delavnici.

Izvedba Dihalnice se prilagodi dogovorjenim ciljem oz. konkretnim potrebam, postavimo merljive kriterije in določen čas spremljamo ter spodbujamo udeležence k izvajanju naučenih vaj. Na ta način se naložba v delovno vzdušje in zdravje zaposlenih dolgoročno obrestuje.

INDIVIDUALNI PROGRAM

Dihanje je najbolj intimen odnos, ki ga imamo s samim seboj, z drugimi in z naravo. Dotika se vsake celice, vsake misli in čustva ter služi kot medij med našim notranjim in zunanjim svetom. Zato so individualna srečanja primerna za tiste, ki želijo ohraniti zasebnost, se poglobiti, raziskati in aktivirati svoje potenciale samozdravljenja v primeru težav ali samoaktualizacije in aktivacije svojih notranjih potencialov s pomočjo uglaševanja telesnih, čustvenih, miselnih in duhovnih dimenzij.

Pri individualnih programih uporabljamo učinkovito metodo Integral Breathing & Life Coaching.

  1. Izvedba dihalne diagnostike in meritev z biofeedback napravami.

  2. Priprava individualizirane palete ukrepov, ki vodijo k želeni spremembi na podlagi anamneze in ciljev. 

  3. Celostna obravnava, sprotno testiranje in nadzor zagotavljata učinkovitost metode.

Individualna srečanja so primerna tudi za učinkovitejšo rehabilitacijo po operaciji ali izgorelosti (tehnika dihanja za pospešeno izločanje matičnih celic iz kostnega mozga v kri in tehnika dihanja za boljšo oksigenacijo tkiv).

Prav tako pa se individualnih srečanj poslužujejo ambiciozni športniki, ki se zavedajo, da na koncu šteje vsak dih, vsaka točka, vsaka sekunda, vsak utrip srca (tehnike dihanja za dvig VO2 max in tolerance na laktate, aktivacija izločanja eritropoetina in adrenalina ter tehnike umirjanja ter koncentracije pozornosti).  

Programi: CV
Individualni program
bottom of page