top of page

Pljuča, črevesje in hrana

Updated: Dec 31, 2021

V tradicionalni kitajski medicini so pljuča in debelo črevesje parni organ. To pomeni, da sta tesno povezana med seboj in opravljata podobne funkcije v smislu upravljanja z energijo in prenosom hranljivih snovi.


PRANA je HRANA


O dihanju smo že veliko napisali in povedali. Dejansko se človek hrani tudi ali predvsem s pomočjo dihanja in s tem iz zunanjega sveta vase vdahne eter (či, bioenergijo, svetlobo) in različne molekule (dušik, kisik, voda, negativni ioni), ki jih potrebuje za to, da dobi osnovno zelo subtilno (lahko bi celo rekli tudi nematerialno) hrano ter kisik, s pomočjo katerega lahko potem na celični ravni predela glukozo v vitalno energijo.

Z dihanjem torej človek ponotranji zunanji svet, vzame iz zraka tisto, kar potrebuje organizem, da lahko prenese isti princip na celično raven.

Ni pa to vse. Sicer so ljudje, ki pravijo, da se hranijo samo preko dihanja, a osebno razen nekaj dnevnega posta tega še nisem preikusil. Morda nekoč. ;-)


HRANA je PRANA


O hrani sami pa res še nisem veliko napisal. Kar pa ne pomeni, da ni v tesni povezavi z dihanjem. Že osnovna biologija nam pove, da brez kisika, ki s pomočjo krvi pride do vsake celice, organizem pač počasi preneha delovati, saj osnovno gorivo, ki je v obliki glukoze, ne izgori in organizem potrebne toplote in svetlobe za življenje na celični ravni ne dobi. Zato je ključno, da razumemo, da pljuča zelo tesno sodelujejo z debelim črevesjem. Debelo črevo namreč skozi resice v kri in limfo posrka vse ključne hranljive snovi iz hrane, ki se je pred tem razgradila na poti od ust do tankega črevesja in posrka ven še vodo, ostalo pa v obliki blata izloči iz telesa. Če debelo črevo dobro deluje, če je čisto in učinkovito, potem iz hrane potegnemo maksimum. Seveda pa je pomembno tudi, kakšno hrano jemo. Tu ni veliko filozofiranja. Sem pristaš svetle hrane ter prilagajanju potrebam telesa. Torej hrana, ki je bila direktno izpostavljena naravnim elementom (zrak, sončna svetloba, zemlja, voda) naj bo zastopana v največji meri. Zelenjava, sadje in zelišča ter gobe in smole kot zdravilni dodatek. Meso, če že, naj bo kakovostno in pridobljeno na spoštljiv in ritualiziran način ter naj krasi krožnike bolj poredko. Visoko predelana hrana, sintetizirana in polna umetnih barvil, sladil, lepil, ojačevalcev okusa in podobno pa nima mesta v našem telesu. Oziroma dobi mesto, ki povzroča neravnovesje, zakisanost, manjko hranil in esencialnih elementov ter vodi v patologije in bolezni.


PLJUČA in DEBELO ČREVESJE


Raziskave kažejo, da mikrobiota v debelem črevesju močno določa tudi mikrobioto v pljučih in obratno. V to se bomo poglobili naslednjič, saj je zelo pomembno, da razumemo dinamiko zunanjega diha (izmenjava zraka iz atmosfere v pljuča in kri) ter notranjega diha (oksidacija glukoze na celični ravni), ki je močno odvisen od vitalne energije in temeljnih gradnikov za vzdrževanje in obnovo na celični ravni, za kar skbi debelo črevesje.



Za zdravje debelega črevesja, za zdravo mikrobioto, potrebujemo veliko gibanja, vnos zdravih hranil v primernih količinah, dovolj tekočine, itd. Tako lahko zdrava pljuča in zdravo črevesje generirata veselje do življenja, saj imamo na voljo dovolj energije, da se lotevamo življenjskih izzivov z optimizmom in da znamo ločiti med tistimi izzivi, ko so vredni naše pozornosti in tistimi, kjer odgovornost za razreševanje ni naša in jih mirno pustimo ob strani oziroma izločimo (pljuča: izdihnemo, odpihnemo in črevesje: izločimo, odplaknemo).


Za zdrava pljuča pa vemo, kaj je potrebno. Polnoživ in primeren ter zavesten dih. Čist zrak in dobro delujoč nos. In seveda zdravo črevesje, da sklenemo krog, v katerega se še poglobimo.



 

NANDIKA8

Dolgo sem iskal, kako bi svoje coaching storitve dopolnil s kakovostno in konkretno informacijo glede hranil. In končno sem našel nekaj, v kar sem se seveda najprej sam prepričal, se poglobIl v pripravo in pristopil k sodelovanju ter razvoju. Do sintetičnih dodatkov imam zadržke, saj je tudi absorbcija hranljivih snovi, vitaminov, mineralov in vlaknin neprimerljivo manjša, kot pri naravnih pripravkih. Nandikine kapljice, pastile in praški so skoncentrirani plodovi iz narave, obdelani in shranjeni na način, ki zagotavlja našemu telesu 100% čista hranila, ki so celicam nujno potrebna za rast in razvoj ter s tem omogočajo uravnoteženo delovanje vseh telesnih organov in sistemov.


Naj bo hrana vaše zdravilo in zdravilo vaša hrana!

Hipokrat.



V letu 2021 nagrajena inovacija v svetovnem merilu, pripravki NANDIKA8, so plod združevanja znanja in raziskav iz tradicionalnih zeliščarskih in ayurvedskih ter modernih pristopov k celostni obravnavi človeka in zdravja. V skrbi, da ponudimo le najboljše, smo vse pripravke testirali v BION inštitutu, kjer so izvedli test energijskega učinkovanja na človeško telo. Rezultati so presegli celo naša pričakovanja!


Iskreno priporočam Nandikine pripravke in kot strokovni sodelavec dodajam še promocijsko kodo "DRHOSTA" za 10% popust. Ko dodate izdelke v košarico je spodaj pod skupnim zneskom okvirček za vnos kode.

V vednost. Ob naročilu nad €60 stroškov pošiljanja na zaračunavajo.



Seveda pa ste vselej vljudno vabljeni tudi k nakupu naših spletnih tečajev!

 

ŽELIM VAM VELIKO ZDRAVJA, NAVDIHA IN RAZIGRANIH DNI TER

PRIJAZNIH LJUDI V LETU 2022!


997 views

Recent Posts

See All
bottom of page