top of page

Buteykova metoda dihanja

Zakaj sem izmed vseh metod prav Buteykovo metodo dihanja izbral za vstopno točko v raziskovanje mehanizmov samozdravljenja in zavestnega dihanja?


Poleg tega, da je izjemno uspešna pri lajšanju in odpravljanju simptomov astme, s katero sem se v otroštvu srečal sam, me je nagovorila predvsem dobra znanstvena podlaga in hkrati velika sorodnost s prakso in filozofijo pranajame. Namreč, v jogi velja, tako pravi Patanjali, da je cilj pranajame odlagati dih, kolikor je mogoče dolgo. To pa je pravzaprav tudi cilj Buteykove metode, ki uči kako in zakaj upočasniti ritem dihanja.


Nekaj več o sami metodi in življenju dr. Buteyka je zapisanega tu. Povezava


Posebno vrednost Buteykove metode pa vidim tudi v tem, da ohranja mehko a vztrajno pot do izjemnih rezultatov. Poznamo namreč tudi druge metode in tehnike dihanja, ki stanje sprostitve dosegajo po principu nasprotja, a na ta račun so tudi bolj stresne in manj primerne za vsakdanjo uporabo.


Med strokovnjaki Buteykove metode dihanja so različne struje. Od tistih, ki jih kličemo "lepilci ust" (kar je sicer učinkovit ukrep pri spanju, a je to tudi vse kar znajo povedati o metodi in s tem jemljejo kredibilnost kompleksnega pristopa), do izjemnih posameznikov, ki s pomočjo metode in prehrane izjemno uspešno zdravijo tudi rakave tvorbe. Sam se nagibam k temu in delujem tako, da se z novimi dognanji metodo dopolnjuje in nadgrajuje. Vsekakor pa je treba poudariti, da je metoda kompleksna, če jo izvajamo v duhu, kot jo je razvil dr. Buteyko. In zadnje izkušnje strokovnih kolegov, ki so metodo vključno z »asketskimi« ukrepi združili še z nadzorovanim načinom prehranjevanja, kažejo na izjemne koristi za zdravje.


3,637 views

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page