top of page

Ujemi ritem: od diha preko srca do duha

Obstaja tehnika dihanja, s katero se izjemno učinkovito vpliva na gibanje kranio-sakralne oziroma cerebro-spinalne tekočine.

To je vroča tema, vsaj v krogih, ki jih jaz spremljam, ki se dotika duhovnih dimenzij, pinealne in drugih žlez v možganih in spremenjenih stanj zavesti ter dognanj sodobne nevro-fiziološke znanosti.

In Joe Dispenza, kolikor sem uspel ujeti, se tega loteva skozi svojo meditacijo, vizualizacijo, mišične kontrakcije in mentalni fokus.


Jaz sledim drugim virom in lastni introspekciji ter doživljajski kakovosti ob tem ter to primerjam in preverjam z drugimi in znanostjo, ki lahko da oporo. Tak sem. Ustvarjam po svoje, razmišljam lateralno in konceptualno v skladu s tem, kar ponuja enneagram in 369matrica. Tehnika diha je ključna pri ustvarjanju čisto fizikalnih pogojev za zavestni vpliv na cerebro-spinalno tekočino. In ko nam to uspe, se lahko delo na sebi res začne. Kajti to pomeni, da znamo pristopati k našemu nezavednemu in ohranjamo zavest opazovalca in s tem usmerjevalca (re)interpretacije preteklih težkih doživetij.


Primarni dihalni ritem je mogoče čutiti kjerkoli v telesu.


Dr. William Garner Sutherland je opazil, da se cerebro-spinalna tekočina premika v in iz osrednjega živčevja (možganov in hrbtenjače) ritmično. Ta ritem je nekoliko hitrejši od hitrosti dihanja in nekoliko počasnejši od srčnega utripa. Odkril je tudi, da se lobanjske kosti premikajo v enakem ritmu kot cerebro-spinalna tekočina.


Z nadaljnjim opazovanjem je ugotovil, da se vsa tkiva v telesu premikajo s to hitrostjo. Ta ritem je poimenoval primarni dihalni ritem. Ta ritem se prenaša iz kranio-sakralnega sistema (možgani, hrbtenjača in cerebrospinalna tekočina v možganskih ovojnicah) v preostali del telesa preko vezivnega tkiva.


In danes vemo tudi, da razstrupljanje možganovine poteka prav preko valovanja te tekočine.


Iz ritma gibanja, dajmo reči raje valovanja, cerebro-spinalne tekočine je mogoče razbrati stanje duha, stanje stresa oziroma ravnovesja. In dober terapevt začuti, zasluti še mnogo več.

Živimo v časih, ko znanost posega globoko v razumevanje človekovega bivanja in prav na področju nevrofizioloških raziskav, prihaja tudi do povezave z globinsko psihologijo in duhovnimi dimenzijami človeka, doživljajsko kakovostjo in interpretacijo izkušnje. Dejansko gre za srečevanje kvantnih in materialnih teorij in dognanj. Pri tem moramo razvijati jezik, da se sploh lahko sporazumevamo in delimo izkušnje z namenom posredovanja sporočil in spoznanj z vidika različnih stopenj ali stanj zavesti.





V pričakovanju jutrišnje Dihalnice vas vabim še zadnjo minutko, da se nam pridružite, saj je še nekaj prostih mest. In bo nekaj posebnega prav zaradi udeleženih ;-)


Jutri v dvorani Plesne šole Forma, Tbilisijska 59, Ljubljana Vič od 9.00 do 13.00.

Ujemi ritem!


€100 je vložek, ki ga lahko poravnate tudi na sami delavnici jutri.

Z udeležbo na Dihalnici v ceni dobite tudi več kot 4 urni spletni tečaj (v vrednosti €45), da lahko doma obnovite večino vsebin in vaje.


Prijava pa je možna tudi tu:




460 views

Recent Posts

See All
bottom of page