top of page

Kadilci in KOPB - zdravilna meditacija

Updated: Mar 15, 2020

Kajenje tobaka je lahko lep ritual, ki ima svoje mesto in funkcijo v človekovih navadah. A danes je kajenje vse prej kot ritual. Je predvsem oblika zasvojenosti podprta z agresivnim, nekoč eksplicitnim, danes veliko bolj subtilnim oglaševanjem.


No, kakorkoli. Dejstva so dejstva. Priznam, tudi sam sem predvsem v času 2-letnega dela v Turčiji okusil radosti in slabosti kajenja. Seveda sem si spretno racionaliziral uporabo tobaka.

Prvič, kadil sem pipo, kot se za filozofa spodobi. Eno je imidž, drugo pa igra s samim seboj. Kajti pipe ne prižigaš za vsakim vogalom in s tem lažje ohranjaš ritualno funkcijo kajenja. Torej, kadil sem ob dobri knjigi ali ob dobrem poglobljenem pogovoru. Knjig se nabere, globina pogovora pa postane relativna ;-)


In psihološko sem v kajenju uzrl tistega upornika, ki je premagal astmo in zdaj vsemu svetu lahko pokaže, da lahko brez posledic in simptomov tudi pipo miru prižge. Super, bojevnik, ki po nepotrebni bitki in preštetih žrtvah prižge pipo miru. Kako perverzno in vse preveč človeško.


Slej ko prej pa je treba odložiti maske in izgovore za zasvojenosti, ki jih gojimo.

Odtujenost od telesa je ključni dejavnik pri kajenju, razlogi za to, tako vidim, pa se predvsem skrivajo v prikrivanju jeze in strahu.


Dimni signali so tudi način komunikacije in vprašajte se, kaj in komu pošiljate signale. Od kod potreba po takem sporazumevanju s samim seboj in drugimi...


Nenazadnje, dejstva so dejstva.

Zasvojen ali osvobojen, vsak ga lahko prižge in ugasne.


Jaz sem ugasnil svojo pipo miru, ki je zamegljevala resnični notranji mir.


Tebe pa vabim na procesno meditacijo, ki ti morda pomaga najti prav to; notranji mir in notranji ogenj in notranji dim. To slednje, notranji dim namreč, je v bistvu dušikov oksid, ki ga izločajo sinusi v nosno votlino in je strupen za viruse in bakterije, ki vstopajo v naše telo, hkrati pa odpira žile in dihala.

In kjer je dim je tudi ogenj, notranji ogenj. Strast in iskrice v očeh, toplota in svetloba.

In ko se seznaniš s samim seboj, sprejmeš, da lahko požigaš, zažigaš in gasiš ter sadiš... potem ga čutiš, notranji mir.


Vzemi si dobrih 20 minut vsak dan za svoja pljuča in jih pobožaj ob tej meditaciji.


Copyright ⓒ 2018 Dilpreet Bhatia. All Rights Reserved. Publishing ℗ 2018 Meditative Mind®. All Rights Reserved.


846 views

Recent Posts

See All
bottom of page