top of page
Writer's pictureMilan Hosta

Etika duha in zarota diha

Updated: Jul 26, 2019

V zadnjem letu sem srečal tri "razsvetljene" ljudi, ki so mi rekli, da jim globina zavesti, iz katere delujejo in osvobojenost iluzij o življenju, omogočata, da delujejo onkraj dobrega in zlega, onkraj etične odgovornosti, kakršno sicer poznamo. Vsak si to utemeljuje po svoje, vsem trem pa je bila skupna ideja, da lahko počnejo vse, ker je itak vse v imenu ljubezni: tiste prvobitne, univerzalne oz. božanske, pravijo.


Kot športnega pedagoga, filozofa in raziskovalca stanj zavesti me to seveda ne zadovolji. Predstavljajte si, da bi nogometaš, ker mu tako narekuje notranji božji glas, v imenu ljubezni in osvobojenosti od etične zavezanosti do drugega - on pač svetost dejanj opravičuje s svojim božanskim poslanstvom, ki se uresničuje skozi igranje nogometa - brezčutno brcal po gležnjih nasprotne ekipe. Ne gre, kajne. Če ne sodnik, bi ga ustavili nasprotniki pri takem početju.

Dobro, včasih se najde Maradona in z božjo roko doseže gol. Zadet od ljubezni do nogometa, še danes verjame, da je nogomet sveta igra tega sveta in še zdaleč ni edini v tem. Ampak, v duhu svete igre sveta, mar ne počnejo ravno to vsi tisti pedofili, ki se v imenu božjega skrivajo za cerkvenimi durmi in nadlegujejo bogaboječe otroke. Mar ne počnejo to vsi tisti guruji in turbo folk internet influenserji, ki svoje bedarije in norosti prodajajo za suho zlato.


Eni v imenu božjega in svetega, drugi v imenu izgube vere, v imenu zatohlo človeškega pohlepa - materialnega in duhovnega.


Tokratna kontemplacija o dihu je zato pravzaprav malo daljša konspiracija v izvornem in prenesenem pomenu besede.

Dogaja se prava poplava duhovnih mojstrov. On-line tečaji razsvetljenja, zdravilstva in šamanstva so 95% znižani samo še ta teden. Ponovno. Vsi so že najboljša verzija samega sebe, superhumani in superzavestni, sočutni in seveda bio-eko vzgojeni. Vsak je lahko ustvarjalec svojega sveta. Kaj ustvarjalec, manifestator je prava beseda. Vsak je danes lahko svoj genski inženir, ki s prepričanji rekombinira svoje aminokisline in tako nikoli več ne more zboleti, nas prepričujejo sodobni nevro-fizio-psiho scientologi.

Seveda je skrajni čas, da se človeštvo prebudi iz ideološke hiperventilacije, ki oža kolektivno zavest. In seveda je razumljivo, da je instant razsvetljenje eno od najbolj iskanih dobrin na trgu, saj je to najboljša kolektivna droga in halucinacije ob tem so prav res pravljične. Tako kot cerkev prodaja odpustke in nalaga molitve, tako si danes ljudje sami peremo vest, meditiramo, dihamo, mantramo pozitivne afirmacije, prepričujemo same sebe in druge da smo - oh in sploh - lepi in dobri. Vse lepo in prav. Bolje to kot zganjati obup nad dejanskim stanjem onesnaženosti našega bivalnega, naravnega in duhovnega, okolja.

Kaj pa če bi, preden se lotimo razsvetljenja, spoznali past, ki se skriva v tej skomercializirani instant duhovnosti 21. stoletja, ki se napaja na naivnem in zlorabljenem flower-power (peace-ljubav-bok) kopiranju starih učenj.



Zarota diha

'

Conspiration' razumemo kot so-dih oz. kot skupaj pihati (včasih tudi sopihati 😉). Lahko pa bi to brali tudi kot so-dušje, vz-dušje oziroma tudi kot con-spiritus – skladno ali skupaj z duhom. In tu se skriva past. Skladno s katerim ali čigavim duhom? O tem pa se instant duhovnost ne sprašuje več, temveč zapoveduje kot cerkev, kdo je prava duhovna avtoriteta, s katero je dobro uskladiti svoj dih in s tem krepiti duha. Trg gurujev je vsak dan večji in pogosto edino, kar se pri njih sveti, so dobro osvetljene spletne strani in z zlatimi črtami uokvirjeni certifikati.

In ko duha in dihanje navdihnjeno zvežemo in dosledno sledimo dialektični logiki diha (vdih/izdih), lahko rečemo, da je konspiracija sočasno vdihavanje in izdihavanje duha, ki daje ali jemlje, vpihuje ali izpihuje življenje. Ampak katerega duha se zopet vprašamo? Svetega duha sveta - spiritus mundi. S tem, ko si priznamo, da so-dihamo ta svet, ustvarjamo dušo tega sveta - anima mundus bi rekel K. Jung in v tem smo temeljno zvezani in povezani vsi ljudje med seboj. In v tem je etična utemeljitev, ki sega onkraj filozofskih miselnih sistemov.

Z vsakim vdihom vdahnemo duha (spiritus mundi), ki se daje na razpolago kot kvantni svet v svoji nedoločenosti. Vse je v superpoziciji, v potencialu, a nič dejansko še ni. Ko izdihnemo pa se razkrije vsa nebogljenost človeške zablode, ko misli in deluje, kot da je nekaj posebnega, ločenega in usodno pomembnega za tega duha. A hkrati, v tem je ključ, se v izdihu pokaže tudi vsa srčnost, sočutnost in svetost, ki jo lahko premore človek. In točno to je konspiracija Zavesti; nastajanje in minevanje, rojstvo in smrt, rast in razkroj... Konspiracija, ki si jo nekateri prevajajo kot 'zarota,' je v tem, da pri konspiraciji diha ne gre za borbo med nasprotji, temveč za sodelovanje, komplementarnost, ki skozi polarnost sploh omogoča evolucijsko ustvarjalnost. Na tej točki evolucijske ustvarjalnosti se anima mundus, ki jo človeštvo generira, uglasi s spiritus mundus, ki se nam daje kot zrak na razpolago.


Etika diha, ko jo tako razumemo, rezonira z idejo o sveti trojici (oče, sin in sveti duh). Zato v zaključku izpeljemo tro-edinost etike diha, ki postavlja duhovni kontekst praksi zavestnega dihanja. Namreč, brez duhovnega konteksta, je vsako zavestno dihanje, dihanje na slepo in zgolj po sreči prinaša radost in ljubezen.




Sveta igra duha


V zaključku nastavimo še stopnje zavedanja, po katerih po mojem mnenju in doživetju velja ozaveščati vsak svoj dih in izdih. Bolj kot tehnika dihanja je pomembna zavest o vsemogočnem duhu, ki se skozi dih razplamti. Kajti ta zavest nam oblikuje morfično polje, na katerem se duh razigra in kjer se z izdihom dvigne prah, ki zariše sliko našega sveta. Ko se dih umiri, se prah poleže in duh izbistri. To je to. To je ta igra.

In zato ne nasedajte tistim, ki pravijo, da so osvobojeni tuzemske etičnosti, kajti prav ti s svojim dihom ne pripomorejo k sveti igri tega sveta, ampak kršijo pravila, kvarijo vz-dušje in ubijajo duha.


Tri stopnje etične inspiracije:

A.

ETIKA DUHA (premisliti, kontemplirati) – kvantna superpozicija onkraj dobrega in zlega, nič še ni materializirano; na tem nivoju se določa kakovost evolucije ali involucije – na tem nivoju vlada informacija in velja odločitev dobro premisliti (biocentrično, transpersonalno). Ta nivo prepoznavamo kot spiritus mundi – duh univerzalne zavesti, tok evolucije tuzemskega življenja. V kontekstu svete trojice je to sveti duh in sveti duh se skozi dih manifestira kot duša (anima mundus), kot maternica, kot narava.

B.

ETIKA DIHA (predihati) – vdihniti to, kar smo premislili skozi nos v pljuča in pognati kri obogateno s to informacijo v srce. Tu se zazna in začuti ali je premišljena informacija in potencialna odločitev usklajena z našim osebnim duhom, s katerim se udeležujemo v so-dihanju tega sveta (anima mundi) in duhom sveta (spiritus mundi). Ta nivo prepoznavamo kot osebno soudeleženje v sveti mreži življenja, v katero smo zavrteni (vpihnjeni) kot vrtinec v toku reke. Tu se kvantni potencial iz superpozicije lokalizira in tempira. V kontekstu svete trojice je dih oče in oče je tisti, ki sinu postavlja vrednotne omejitve.

C.

ETIKA UTELEŠENOSTI (prebaviti) – izdihniti z močjo energije, ki je nastala z oksidacijo informacije: utelesiti, udejaniti, materializirati, manifestirati, povedati, narediti. Šele na tem mestu, na somatski ravni, se ugotavlja ali je osebna os sveta poravnana z univerzalno osjo sveta (axis mundi). In prav ta os sveta je tista, okoli katere se nabira dobro ali zlo (na ta način ustvarjamo svoj osebni in skupni svet). V kontekstu svete trojice je telo sin in sin je tisti, ki se upre in ruši meje, zato, da se nauči artikulirati agresivnost in z vso srčno močjo varovati sveto, ko je le-to ogroženo. In to sveto je ljubezen, ki biva v duhu in je z dihanjem vpihana v vsako dušo vsakega bitja tega sveta. Zato je bistveno življenjsko vprašanje 'kako biti' in ne 'kaj ter koliko imeti' in 'kako delovati'.


To je ta igra ljubezni onkraj dobrega in zlega. To je ta 'zarota'. Konspiracija življenja! NUJEN JE VDIH. NUJEN JE IZDIH. Razkrinkali smo zaroto. DIHANI SMO! Vse, kar nam ostane, je, da na-vdihujemo.

 

Več kot je zavesti o duhu v naših mislih, srcih in dihanju, bolj nas zavrtinči v ples mreže življenja.


Zato je moja molitev dih, moja religija so pljuča in moj oltar je srce. Zrak je moja biblija. Zemlja je moja cerkev. Voda je moja hostja. Ogenj je moja luč.


DIHAJTE. DIHAJTE ZAVESTNO. DOLŽNI SMO IGRATI LJUBEZEN.



243 views

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page