top of page

Darilo zavestnega dihanja v 2024


Najbolj boli, če sebi nismo zvesti!


Katere cilje ste si postavili, da jih uresničite v prihajajočem 2024?!


Katere obljube bodo spet ostale neizpolnjene in boleče prelomljene?!


Tudi, če katerih ciljev ne izpolnimo, pogosto ni boleče. Najbrž so bili le izraz želje pijanega ega. Če želite recept za uspeh, morda pride prav ta nasvet.


Biti zvest sebi!?


To si postavljam kot pot. Ta pot je moj cilj tudi v 2024!


Ampak, ta cilj predpostavlja, (1) da vem, kdo sem, (2) da vem, kaj pomeni biti zvest samemu sebi in (3) da vem, kako se živi in deluje kot celovit Človek. Celovit ne pomeni biti v celofan ovit, temveč v duha ovit, da lahko ostaneš pri vseh kolobocijah vsaj malo duhovit.


Če ni te temeljne duhovitosti na račun ovitosti v duha, potem začutimo grenkobo življenja ne glede na to, ali smo dosegli cilje ali prelomili obljube. In grenko življenje ima svoje posledice:


TELESNO: Ta grenkoba se čuti v želodcu, ki ga stiska, v razjarjenih jetrih in žolču, ki besni čez prebavne poti.

PSIHIČNO: Ta grenkoba se kaže v pljučih, na način, ki duši in ne dovoli, da se poln dih navdušeno v njih naseli.

MENTALNO: Ta grenkoba se kaže tako, da nas peče vest. Nezadovoljni sami s seboj iščemo krivca drugje, se borimo z drugimi ali igramo žrtev okoliščin.


ZADIHAJ IN OZAVESTI!

Ustavi se malo. Ozavesti, kam te nese tok in kam te porivajo ponotranjeni vzgibi in želje, ki so morda le produkt sicer dobronamerne vzgoje staršev, v šolah in na ulici naučenega vedenja, TV reklam, družbenih norm, vrstniškega pritiska, poklicne ali starševske odgovornosti...

O tem, kako priti do svoje pristne BITI, kako se vzpeti in uspeti kot Človek, bomo več in globlje na vikend delavnici MENTALNI PREBOJ v januarju. Vabljeni, da svoje novoletne zaobljube prinesete s seboj in jih še enkrat premislite, pretresete in postavite v svojo 369matrico tako, da bodo zdržale vse pritiske in skušnjave leta 2024.






 

DARILO ZAVESTNEGA DIHA

V današnjem hitrem tempu življenja se pogosto izgubimo v vsakodnevnih skrbeh, obveznostih in stresu. V tem vrvežu pozabimo na nekaj tako preprostega, a hkrati tako izjemnega - svoj dih. Dihanje je temeljni vzvod življenja, ki nas povezuje z izvorom in s svojo močjo nam omogoča, da se ponovno povežemo s svojim notranjim bistvom.


V čudoviti kozmični simfoniji obstaja nekaj tako preprostega in hkrati tako osupljivega, kar prepogosto spregledamo - dihanje. Dihanje je izvor življenja, ritem, ki nas povezuje s samim jedrom obstoja, s samo bitjo. Je neskončen cikel vstopanja in izstopanja duha v in iz telesa, ki nas opominja na čudež življenja, ki ga nosimo v sebi.


Mnogi se danes že zelo učinkovito ukvarjajo z dihanjem. Vendar pa je dihanje veliko več kot le fiziološki proces izmenjave plinov in pravilna mehanska postavitev skeleta s pomočjo mišic in premikanje trebušne prepone, v kar nas sicer prepričuje prevladujoča ideologija racionalizma in materializma, ki prežema tudi znanost, ki ima visok družbeni status in se v zadnjih letih spogleduje že z religijsko institucijo. Telo je le najbolj viden in najbolj gnetljiv del dihanja. Telo je pravzaprav posledica dihanja. Kdor se resno ukvarja z dihom in dihanjem vselej vključuje tudi duha. Lahko se začne pri posledicah, pri telesu, a nujno je ohraniti stik z bistvenim, kar sicer naleti na mnoge predsodke v naši družbi, a že v znanosti fiziki opozarjajo, da brez metafizike ničesar ni. In o tem govori tudi pranajama, po mojem vedenju edina celovita znanost o dihu, ki je del jogijske filozofije in prakse, ki se ne izmika duhovnemu kraljestvu človeka. Duhovni in psihični oz. duševni del diha je vsaj tako pomemben kot telesni, če ne celo več prav zaradi prevladujočega materializma. Dihanje je princip življenja, je neizprosen zakon in je čudovita a tudi naporna pot!


Pri zavestnem dihanju gre za izjemno močno orodje, ki nam omogoča, da se povežemo z višjimi ravni zavedanja in izkusimo resnično globino svojega obstoja.


Z zavestnim dihanjem stopamo na pot, kjer spoznavamo:

  • kako zunanji svet preko vdiha skozi nos ali usta vstopa v naša pljuča in kako nas tako sprejete informacije skozi čutila bodisi dušijo ali navdušujejo;

  • kako nadzorovati učinkovitost sproščanja kisika v celice, kako to izmeriti in s tem negovati celično zdravje;

  • kako naše misli in prepričanja vplivajo na držo telesa in kako drža telesa vpliva na mehaniko dihanja in obratno,

  • kako naša drža ter vzorec dihanja vpliva na kognitivne sposobnosti in delovanje možganov;

  • kako naša čustva oblikujejo vzorec dihanja in s tem vplivajo na količino energije, ki jo imamo na razpolago za uveljavljanje svoje volje;

  • kako lahko okrepimo svojo intuicijo in smo poravnani, usklajeni in uglašeni na svoj pristni izraz;

  • in nenazadnje, z zavestnim dihanjem krepimo in širimo svojo lastno zavest o sebi kot bitju, ki srčno bije in bitju, ki igrivo sije.


S poglobljenim znanjem o dihanju, se človek lahko izogne:

  • napačno uporabljenim tehnikam, ki lahko povzročajo manjše ali večje težave;

  • napačnemu razumevanju in interpretaciji, kaj kakšna tehnika prinaša in kakšne koristi ima;

  • zamujenim priložnostim, ki jih ponujajo določene tehnike, če jih uporabimo na pravem mestu in ob pravem času;

  • ožanju ožilja, kar viša krvni tlak in prinaša manj krvi v možgane in srce ter druge organe; senzorno-motorični neobčutljivosti ali preobčutljivosti; kronični utrujenosti in slabši delovni učinkovitosti.


V nedogled bi lahko našteval in citiral bodisi vire iz pranajame ali empirične znanosti!

Če kje, se tu kaže enotnost. Zavestno dihanje je ključ do zavestnega življenja. In to je tudi že uspešno življenje. Uspešno po merilih duha in ne po merilih trenutno prevladujočega družbeno-ideološkega duha časa.

Menim, da je jasno, da je dih tako temeljna življenjska funkcija, ki jo je vredno spoznati in ozavestiti, če želimo priti do samega sebe in živeti v skladu s svojo bitjo.





 

V letu 2024 bo 25 let tega, odkar sem se pri bolnišnici Golnik usposobil za voditelja astma šole in začel na bazenu Fakultete za šport v Ljubljani izvajati program plavanja za bolnike z astmo. Vse, od otrok, do upokojencev.


V teh 25. letih smo dihali z mnogimi skupaj po vrtcih, šolah, podjetjih ali pa na delavnicah v lastni režiji oziroma individualno, v tisoče grejo številke. In v teh 25. letih sem bolj ali manj ostal zvest svojemu duhu, vsekakor pa dihu, sicer ne bi tega pisal.


S polnim dihom in duhom sem jo prisopihal na nekatere svoje osebne vrhove in se tudi dušil ter utapljal v kleti svojega ega. Predihal, prepihal, odpihal sem marsikaj. Včasih sem jo od kod tudi popihal. Navdiha mi ne manjka, ker zavest o dihu je življenjsko večna povratna zanka. Pri teh letih dih ni več uganka, postal je intimna znanka, ki vse bolj zavestno me prežema in povem vam, ni bolj toplega objema.


Zato kot vedno vabim na pot tudi tebe, da preko ozaveščanja diha še bolj spoznaš sebe.


V januarju imamo ponovno 21-dnevni DIHALNI IZZIV in tečaj za UČITELJE INTGRALNEGA DIHANJA. Slednji, učiteljski tečaj vključuje tudi dihalni izziv.


Hvaležen bom, če novico delite. Zadnjič so mi v enem podjetju dali zelo koristne povratne informacije po delavnici. Pravijo, da če bi vedeli, kaj bodo dobili, bi me že prej povabili. A ker pogosto pišem v prispodobah, se nagibam k duhovnosti, čeprav z nogami stojim v znanosti, so dvomili v pristop. Vem, ne tržim se tako, kot pritiče ustaljenim konceptom uspešne prodaje. Bom to predihal v 2024. Tu pa vam pustim priporočila z nekaterih delavnic meseca decembra:


Alka Lab d.o.o.

"Na izredno zanimivi in uporabni delavnici Zdravilno in krepčilo dihanje smo ozavestili pomen najbolj osnovne življenjske funkcije- dihanje.  Predvsem so nam bile všeč dihalne tehnike, s katerimi lahko takoj spremenimo fiziološka stanja v telesu, se umirimo in čutimo kontrolo nad telesnim stanjem. Z zanimanjem smo prisluhnili tudi vsem podanim modrostim in življenjskim lekcijam, ki nam bodo v velik doprinos pri naših vsakodnevnih izzivih."


"Pred leti sem se prijavila na delavnico dihanja in potapljanja v ledeno vodo. Ne, ni bilo pri Milanu. Takrat sem na lastni koži občutila, kako nevarno je lahko priti na delavnico k nekomu, ki se ne zaveda svoje odgovornosti učenja dihanja. Zato sem bila res izjemno previdna, komu bom lahko znova zaupala, kajti želela sem si še bolj spoznati moč diha in potencial, ki ga nosi v sebi.

Milana sem poznala, vendar ni bil nikdar najbolj glasen, najbolj agresiven v oglaševanju svojega dela. Potem pa sem začela brati njegove zapise na spletu in začutila sem, da bi njemu lahko zaupala. Šla sem na njegovo delavnico in ja-to je to! Ve, o čem govori, zna povedati tako, da so stvari jasne, zabaven je in odkrit, tudi ko govori o svojih izkušnjah. Predvsem pa zna opazovati ljudi in se zaveda meja.

Milana iz srca priporočim vsakomur. Ne pritiska na človeka, je prijazen, ima res ogromno znanja in lastnih doživetij, je zanimiv in kljub strokovnosti preprost. Številka ena v Sloveniji!"


“V akademiji OMM sva skrbno izbirali gostujoče predavatelje, saj sta nama bistvena kakovost in dejstvo, da predavatelj živi, kar uči. Čeprav sva Milana poznali že prej, naju je uspel, tako kot vse ostale udeleženke, navdušiti, navdihniti in nam sem in tja celo vzeti dih.

Svoje predavanje je odkrito obogatil z dodano vrednostjo na edinstven način: pokazal je, da je v ranljivosti ključ. Med drugim je tudi okrepil zavedanje, da je pravi moški živ človek, ki sprejema celo paleto čustev. Poleg jasno, lahkotno in zabavno podeljenega strokovnega znanja, ki ga je podkrepil z modrosti iz osebnih zgodb, je teorijo spretno prepletal z energijo, ki je prebujala naša čustva in osebne zgodbe.  

Zagotovo ljuboživ človek in predavatelj, katerega iz srca priporočava vsem, ki so pripravljeni sprejeti dejstvo, da je dihanje navdih, ki traja in si želijo, da tudi njih napolni ljuboživost. Posebej lepo je bilo, da je zadovoljil tudi nejeverne Tomaževke!”



 

DARILO IZ HOSTE


Ob 25. obletnici mojega delovanja na področju promocije in učenj zavestnega dihanja pa se spodobi, da končno luč sveta ugleda tudi knjiga.


Kdaj točno še ne morem obljubiti. Za okoli 100 strani je že teksta. Sporočim. Pišem in ob tem mi, priznam, odnaša duha v še neodkrite kotičke diha. Obljubim pa, da bo še pred poletjem!


Imam pa že naslovnico. Približno tako bo izgledala. Kaj pravite?




VELIKO LJUBOŽIVEGA NAVDIHA IN RAZIGRANEGA DUHA V 2024 VAM ŽELIM!


Vaš Milan iz hoste

626 views

Recent Posts

See All
bottom of page