• dihalnica.si
 • celebratebreath.com English

Za zdravnike

Contraria contrariis curantur.

Mnoge raziskave potrjujejo, da bolniki z astmo v zgodnjih fazah poslab┼íanja hiperventilirajo in ka┼íljajo. Povsem razumljivo je, da je vneto plju─Źno tkivo tako izpostavljeno ┼íe dodatnemu stresu, ki stimulira nadaljnje poslab┼íanje stanja.

Butejkova terapija u─Źi bolnike kako se izognejo tej za─Źetni hiperventilaciji ter tako omogo─Źijo, da se delni bronhospazem umiri po naravni poti v nekaj minutah. Gre za relativno enostavno metodo, ki ne posega v zdravljenje z zdravili. Poleg tega bolnike u─Źimo tudi kako pravilno u┼żivati zdravila, da dose┼żemo optimalno u─Źinkovitost in minimaliziramo ne┼żelene stranske u─Źinke.

Mnogo bolnikov z astmo in drugimi dihalnimi te┼żavami obi─Źajno diha skozi usta. Butejkova terapija u─Źi kako si lahko bolnik sam u─Źinkovito pomaga pri ─Źi┼í─Źenju nosne obstrukcije in vzpostavi primarno dihanje skozi nos. Koristi dihanja skozi nos so dobro znane (segrevanje, ─Źi┼í─Źenje, vla┼żenje zraka itd.). Izjemnega pomena pri uravnavanju telesnega ravnovesja in sposobnosti imunskega odzivanja, kar ka┼żejo tudi raziskave, pa ima du┼íikov oksid ÔÇô mo─Źan endogeni vazodilatator ÔÇô ki┬á se izlo─Źa v nosnih sinusih ter vpliva na izmenjavo plinov v plju─Źih. To le ┼íe dodatno podkrepi potrebo po vzpostavitvi navade dihanja skozi nos.

Principi terapije:

 1. Spodbujanje dihanja skozi nos in s trebušno prepono.
 2. Redna vadba Butejkovega dihanja 20-25 minut 2 do 3 krat dnevno v za─Źetni fazi terapije. Pogostost izvajanja vaj se z izbolj┼íanjem stanja zmanj┼íuje. Vaje so namenjene tehniki zavestne in nadzirane hipoventilacije ter zadr┼żevanja diha. Pri tem pa se uporabljajo tudi tehnike spro┼í─Źanja, ki zmanj┼íujejo vpliv ─Źustvenega stresa na vnetje dihal.
 3. Mo┼żnost uporabe Micropore traka za delno zlepljenje ust preko no─Źi, z namenom spodbujati dihanje skozi nos.
 4. Pove─Źanje gibalno/┼íportnih dejavnosti s pozornostjo na koordinaciji dihanja in gibanja.
 5. Usmerjena pozornost k zdravi prehrani in naravnim dodatkom k prehrani.
 6. U┼żivanje zdravil poteka po predpisanih navodilih zdravnika in kakr┼ína koli sprememba se izvaja v pristojnosti zdravnika.

 

Udele┼żence u─Źimo:

 1. Pomembnosti dihanja skozi nos.
 2. Enostavno metodo ─Źi┼í─Źenja nosu, ki zahteva le kratko zadr┼żevanje diha in posebno tehniko gibanja glave.
 3. Kako s pomo─Źjo udobnega zadr┼żevanja diha meriti kroni─Źno hiperventilacijo.
 4. Kako prepre─Źevati kroni─Źno hiperventilacijo s pomo─Źjo dihalnih tehnik.
 5. Predlagamo spremembe ┼żivljenjskih navad in razvad, ki negativno vplivajo na zdravstveni status, ┼íe posebej na dihala (primerna prehrana, redna telovadba, ─Źustvena stabilnost).
 6. Prakti─Źnih in varnih ukrepov, ki ohranjajo pravilen vzorec dihanja.

Komplementarno, ne alternativno

Eden vodilnih principov Butejkove metode in na┼íega dela je skladnost s konvencionalnim nadziranjem simptomov astme z zdravili. Doktrina Butejkove terapije priporo─Źa sodelovanje z le─Źe─Źim zdravnikom bolnika, saj si nenazadnje delimo skupen cilj ÔÇô zmanj┼íanje simptomov oz. odprava vzroka bolezni. S tem namenom smo vam na voljo za podrobnej┼íe informacije o va┼íih pacientih, ki se udele┼żujejo terapije ali za druga vpra┼íanja glede Butejkove terapije.

Za podrobnejše informacije namenjene zdravnikom sledite spodnji povezavi:

Avtor: Peter Kolb BSc (Eng), MSc (Med), Biomedical Engineer

_______________________________________________________

 

Britanski zdravniki so ┼że l. 2008 ┬áuradno sprejeli Butejkovo metodo

Uradna navodila za zdravljenje astme, ki so jih izdali l. 2008 v Veliki Britaniji, na podlagi ┼ítevilnih znanstvenih raziskav, vklju─Źujejo oz. priporo─Źajo uporabo Butejkove metode dihanja pri zdravljenju astme.

Pokrovitelji navodil so:

 • NHS
 • British Thoracic Society
 • Scottish Intercollegiate Guidelines Network
 • Asthma UK
 • College of Emergency Medicine
 • Royal College of Physicians
 • General Practice Airways Group.

 

V Sloveniji imamo ┼żal izjemno konzervativno zdravstvo v smislu uveljavljanja tradicionalnih oz. komplementarnih zdravilskih metod. K sre─Źi pa premoremo tudi veliko zdravnikov, ki so odprtega duha in svojim strankam priporo─Źajo Butejkovo metodo dihanja.