• dihalnica.si
  • celebratebreath.com English

Od ust do ust

“Priznam, zahvaljujo─Ź vam in va┼íi metodi, se je meni in mojemu sinu znatno izbolj┼íalo stanje. Sin nima ve─Ź nikakr┼ínih te┼żav ┼że od januarja. Meni, pa ─Źeprav je bila vadba namenjena predvsem otrokom, se je stanje izbolj┼íalo do te mere, da lahko vsak napad odpravim ┼że s samimi dihalnimi vajami in jogo. Pumpice, brez katerih je bilo meni prej ┼żivljenje nepredstavljivo, sedaj le┼żijo po zapra┼íenih predalih. Res velika hvala za to, ─Źe pa boste organizirali ┼íe kak┼íne te─Źaje za odrasle, me kar obvestite.”

 

“Zelo striktno smo tudi skrbeli za druge zahteve, povezane z izvajanjem navedene metode, kot so zahteve povezane s spanjem, ┼íportno aktivnostjo in dihanjem ob njej ipd. Kar se slednjega ti─Źe, je sinu pre┼ílo v navado in ┼íe danes na primer te─Źe z zaprtimi usti …
Celotno zdravljenje s pomo─Źjo Buteykove metode smo izvajali pod strogim nadzorom pulmologinje, ki je skladno z izbolj┼íanjem po─Źasi zmanj┼íevala odmerke zdravil.
Sklenem lahko z ugotovitvijo, da je sin po nekaj mesecih rednega izvajanja Buteykovih vaj postopoma popolnoma prenehal z jemanjem zdravil. Od takrat jih niti enkrat ve─Ź ni bilo potrebno uporabiti.”

 

“V dneh po predavanju sem bolj pozorna na u─Źence, na njihovo dr┼żo med poukom. Opazovala sem dihanje otrok, ki so bili med sabo v sporu ali v jezi.┬áDelavnica je bila zanimiva, ker je konkretno zastavljena. Predstavili ste nekaj teoreti─Źnih izhodi┼í─Ź, ki pa ste jih res konkretno razlo┼żili na primerih.┬á┼Żelim vam ┼íe naprej uspe┼íno raziskovanje polja dihanja in veliko strokovnih uspehov.”

Alenka

┬╗Oba s sinom sva mnenja, da je bila Dihalnica kratka in jedrnata s povsem konkretnimi primeri, tako teoreti─Źnimi kot prakti─Źnimi. Predavanje je bilo povsem razumljivo z vsemi napotki za vadbo izbolj┼íanja dihanja, kar je tudi namen. Sin je za─Źel z izvajanjem takoj, kak┼íni bodo rezultati pa bomo videli ─Źez nekaj ─Źasa. Sedaj izvaja 3 x dnevno dihalne vaje po Buteyko metodi, redno si ─Źisti nos in pazi na dihanje z zaprtimi usti.┬ź

Andrej

“Na mene je dihalnica pustila mo─Źan vtis in vsi moji bli┼żnji so morali poslu┼íati povzetke in zaklju─Źke. Ob va┼íem predavanju sem se spomnila na stvari, ki jih ┼że vemo, pa na njih pozabljamo in si ne vzamemo ─Źasa. Pregled je bil zelo celosten in zato ne tako poglobljen. Sama sem si ┼żelela o stvareh izvedeti ┼íe kaj ve─Ź in narediti ┼íe kak┼íno vajo, ki bi jo lahko uporabila sama ali z u─Źenci. Ampak, za kaj takega bi se morali sestati ┼íe kdaj. ┬áNajlep┼ía hvala za to izku┼ínjo in nova znanja.”

Goranka

 

“Bilo je enkratno z globoko vsebino in tiso─Ź izto─Źnicami za razmi┼íljanje tako za vas kot ustanovo, kot seveda za nas star┼íe. Res, dobro izbrana tema kljub temu, da je bila “izhod v sili”zaradi bolezni prvotno mi┼íljene predavateljice.
Res je ┼íkoda, da se takih zadev ne udele┼żuje ve─Ź star┼íev, ker prav gotovo bi vsak na┼íel kaj pozitivnega za sebe pa ┼żal ne znajo izkoristiti, kar jim je ponujeno.”

 

“Res pohvala za izbor predavatelja, ki je vsko─Źil namesto na─Źrtovane gospe. ┼áirina pogleda nase in na svet okoli nas – vsekakor najprej nase, da lahko potem tudi na so─Źloveka – daje na┼íemu vsakdanu poseben pe─Źat!┬á In tale “mo┼żakar”, kateremu se sicer ─Źuti, da je druga─Źen “difovc”, je pustil pe─Źat. Res fino, da je spregovoril na tako preprost in razumljiv na─Źin, tudi o stvareh, o katerih ne govorimo prav dosti.”

 

┬╗─îim bolj poznamo sebe, svoje telo, svojo psihi─Źno in duhovno eksistenco, tem ve─Ź mo┼żnosti imamo za zadovoljivej┼íe usmerjanje samega sebe in svoje okolice, u─Źencev v razredu. Tako kot u─Źitelji ustrezneje in bolj odgovorno za┼żivimo z njimi . Dihalnica za u─Źitelje nam je lahko v pomo─Ź pri tem.┬ź

Alenka Weithauser, integrativna psihoterapevtka

 

┬╗Dihalnico toplo priporo─Źam vsakemu posamezniku. Njene vsebine so temelj kakovostnega ┼żivljenja, saj brez dihanja in z njim povezanih vplivov na organizem, ┼żivljenje ─Źloveka ne obstaja.┬ź

Matej Plevnik, doktorski študent

 

┬╗Ne glede na to, da ┼że nekaj let hodim na jogo, mi je sobotna delavnica prav v zvezi s samim dihanjem, ogromno doprinesla k ozave┼í─Źanju pravilnega dihanja. Predvsem mi je bilo zanimivo testiranje, koliko korakov zmoremo brez vdiha in mogo─Źe, ─Źe bi imeli ve─Ź ─Źasa bi lahko prav temu posvetili ve─Ź pozornosti. Te┼żko je na kratko predstaviti najpomembnej┼íe vtise, lahko pa re─Źem, da sem ves vikend razmi┼íljala o posameznih delih Dihalnice, posku┼íala kontrolirati dihanje ter posku┼íala prenesti bistvo svojim prijateljem ter dru┼żinskim ─Źlanom. ┼Żivljenje je postalo zelo kompleksno in zahtevno in prav zato je stanje na┼íega duha in telesa zelo pomembno (prav tako tudi povezava med njima). Dihalnica ponuja kratek povzetek tega kar bi morali vedeti in znati uporabljati vsak dan in vsak trenutek ┼żivljenja, saj dihati pomeni ┼żiveti.┬ź

Lili Bošnjak, ravnateljica

┬á┬╗Meni je bila v┼íe─Ź celotna dihalnica – zelo pou─Źna, ve─Źina stvari zame povsem novih… Zato menim, da ni bila nobena tema odve─Ź ali preob┼íirna… Tema je bila podana jasno, razlaga nazorna in razumljiva (brez nerazumljivih, zelo strokovnih izrazov), dopolnjena s primeri in vajami, kar je ┼íe olaj┼íalo razumevanje… Morda bi dodala ┼íe kak┼íno dihalno vajo ve─Ź… V spomin pa se mi bo verjetno vtisnila predvsem pomembna vloga CO2 (ki se mi do sedaj sploh ni zdela tako pomembna). Dihanje je samoumeven proces, za katerim se skriva ┼íir┼íe ozadje, ki skriva vzrok ┼ítevilnih te┼żav, s katerimi se soo─Źamo v vsakdanjem ┼żivljenju… O tem se se prepri─Źala na dihalnici, spoznala dihalne vaje ter pravilno tehniko dihanja, ki omogo─Źa bolj┼íe po─Źutje, delovanje…┬ź

Ana Novak, študentka

“Z izvedbo Dihalnice sem bila zelo zadovoljna. Uvodno predavanje je bilo zanimivo, razumljivo in zame pomembno, saj sem pridobila informacije, ki so spodbudile moje miselne procese, zakaj do te┼żav pri dihanju sploh pride. S kratko razlago razvoja ─Źloveka skozi zgodovino so nekatera dejstva postala razumljiva in jasna, zato so se brez te┼żav spremenila tudi moja prepri─Źanja. Prej sem verjela, da so te┼żave, povezane z dihanjem, dedne narave, da gre za kroni─Źno, bolezensko stanje, na katerega nimam vpliva. Sedaj verjamem, da lahko z ozave┼í─Źanjem ┬ásvojega dihanja in vajami, ki Ste jih predstavili, kakovostno vplivam ┬ána stanje svojih dihal in celo odpravim astmati─Źne napade.┬áZnanje, ki sem ga pridobila, sem takoj za─Źela preizku┼íati┬á na sebi, pri svoji petletnici in tudi na delovnem mestu, kjer imam kot u─Źiteljica elementarka stik z majhnimi otroki.┬á Pri sebi sem pozorna, da diham skozi nos, da zve─Źer, ko grem spat, ne le┼żim ve─Ź na hrbtu┬á in da je temperatura v spalnici ni┼żja kot v ostalih bivalnih prostorih. Svojo deklico in ┼íolske otroke pa sem pridobila z Va┼íima zgodbicama, ki skozi domi┼íljijski svet nazorno, do┼żiveto in zelo konkretno predstavita problem napa─Źnega dihanja in enostavno re┼íitev zanj. Otroci so se tako v┼żiveli in ju┬á ponotranjili, da ob moji kretnji ┬╗dotik kazalca na nos┬ź avtomati─Źno zaprejo usta, po teku pri ┼íportni vzgoji pa samoiniciativno drug drugega opozarjajo ┬╗dihaj kot mi┼íka┬ź. Opa┼żam, da je kroni─Źno poka┼íljevanje v skupini mo─Źno upadlo, da pa se je mo─Źno pove─Źala vzdr┼żljivost posameznika pri psihofizi─Źnih aktivnostih. Pri h─Źerki, ki ima sicer vsako pomlad huj┼íe te┼żave z dihanjem in potrjeno astmo, pa odkar redno izvajava Va┼íe vaje zadr┼żevanja diha in korakanja po stanovanju, do napada ┼íe ni pri┼ílo.”

Nata┼ía Lenar─Źi─Ź, u─Źiteljica┬á

“Predavanje Dihalnica je bilo razumljivo, zanimivo ter kljub temu da mi je tema ┼że dobro znana, mi je bil v┼íe─Ź predvsem na─Źin predavanja, ki se me dotakne. Udele┼żba me je spodbudila, da tudi sama sedaj izvajam dihalne vaje pa ─Źeprav le za nekaj minutk tekom dneva.┬áNajbolj me presene─Źa kako hitro se mi nos zama┼íi ter odma┼íi. Prav neverjetno.
Na vsakem koraku nas bombandirajo z informacijami o zdravem, fit ┼żivljenju, toda Dihalnica je prijetna osve┼żitev. Omogo─Źa nam nov pogled na vsakdanje hitenje ter nas na preprost na─Źin nau─Źi, kako se v vrtincu ┼żivljenja zaustaviti ter zadihati s polnimi plju─Źi.”┬á

Nina S., študentka kineziologije

“Izrednega pomena se mi zdi , da ste izpostavili, kako je pomemben stik s samim seboj. Da je pomemben ─Źas, ki si ga vsak mora vzeti zase in poznavanje lastnega telesa. ─îe ne pozna┼í svojega telesa, potem te┼żko funkcionira┼í v dana┼ínjem svetu, ki je prehiter, povr┼íinski in od tebe vseskozi nekaj zahteva.
Velikokrat je stres tako mo─Źan, da ga telo sam te┼żko predela, da se stvari vanj nalagajo. Zanimivo mi je bilo dejstvo, da s pomo─Źjo enostavnega pregleda dihanja lahko sam oceni┼í, v kak┼ínem stanju ┬╗predihanosti┬ź si, koliko kisika imajo moje celice v sebi.
V┼íe─Ź mi je bilo u─Źenje dihanja na globoko, opazovanje razlike v dihanju v ─Źustvenih stanjih. Poudarili ste pomen pitja med u─Źnim procesom za u─Źence in seveda tudi za u─Źitelje. Sama opa┼żam, da velikokrat med pou─Źevanjem kar nekako izklopim telo in ga┬╗ aktiviram┬ź ┼íele, ko zaklju─Źim z delom v razredu.
┼Że med va┼ío razlago o pomenu pravilnega dihanja sem imela pred o─Źmi u─Źence, ki imajo velikokrat odprta usta, sedijo na nogah, so zelo nemirni. Tukaj se mi zdi, da lahko u─Źitelji z enostavnim usmerjanjem o pravilni dr┼żi, dihanju naredimo veliko.”

Alenka