• dihalnica.si
  • celebratebreath.com English

Zakaj deluje?

Brez muje se ┼íe ─Źevelj ne obuje!

Butejkova terapija se osredoto─Źa na hiperventilacijo kot skriti vzrok, ki povzro─Źa simptome astme in drugih bolezni. Eden najpomembnej┼íih elementov Butejkove metode je sprememba vzorca dihanja bolnika in u─Źenje dihanja skozi nos. Mnogo bolnikov z astmo in drugimi dihalnimi te┼żavami ne diha skozi nos, saj je ta pogosto zama┼íen. ┼Żal pa dihanje skozi usta povzro─Źa te┼żko popravljivo ┼íkodo na ob─Źutljivih dihalnih poteh v plju─Źih, ki so s tem izpostavljena suhemu ter hladnemu zraku. Poleg tega se ob dihanju skozi nos v celicah nosne votline izlo─Źa du┼íikov oksid, ki ugodno vpliva na prehodnost kisika iz plju─Ź v kri. Dihanje skozi nos je torej dale─Ź naju─Źinkovitej┼ía preventivna metoda.

Vsaka uspe┼ína terapija zahteva pozitiven pristop bolnika. Dihanje je izjemno globoko zasidran vzorec, zato se v obdobju u─Źenja metode zahteva zavzeto delo. Logika je preprosta: ve─Ź truda kot vlo┼żimo, ve─Ź zdravja lahko pri─Źakujemo. Butejkovih vaj, za razliko od zdravljenja z zdravili, ni treba izvajati vsak dan in vse ┼żivljenje. Ko dose┼żemo spremembo vzorca dihanja (okoli 5 tednov vsakodnevnega izvajanja vaj), lahko s preprostim testom nadziramo stanje. Po potrebi nau─Źene vaje ponovimo.

Butejkova metoda dihanja fizi─Źno ni zelo zahtevna. Pravzaprav se ve─Źina vaj izvaja v udobnem sede─Źem polo┼żaju. Najbolj zahtevno je vztrajanje pri novem na─Źinu dihanja, saj gre za preoblikovanje napa─Źnega vzorca, ki je zasidran v telesu in psihi bolnika.

Mnogo bolnikov z astmo iz izku┼íenj ve, da stres in intenzivna ─Źustvena stanja vodijo v poslab┼íanje bolezni. Zato je u─Źenje u─Źinkovitega spro┼í─Źanja pomemben del Butejkove terapije. Ob tem se priporo─Źa tudi manj┼íe spremembe pri prehrani, ki pomembno vplivajo na vzpostavljanje celotnega ravnovesja.