• dihalnica.si
  • celebratebreath.com English

Kaj pravijo zdravniki?

Zdravniki poznajo hiperventilacijski sindrom in se zavedajo pomembnosti nadzorovanega dihanja. Z namenom utemeljitve metode v medicinski znanosti povzemamo misli dr. Matjaža Fležarja dr. med. iz članka “Ali s pravilnim dihanjem lahko pozdravimo svojo astmo?” objavljenega v reviji Društva pljučnih bolnikov Slovenije – Zdrav dih za navdih:

“Po podatkih v svetu ima vsak deseti bolnik v ambulanti zdravnika splošne prakse hiperventilacijski sindrom, mnogo med njimi je tudi astmatikov, pri katerih je ta sindrom še veliko pogostejši.
… prvo zdravljenje hiperventilacijskega sindroma pa je učenje pravilnega dihanja in relaksacijskih tehnik. Pri zadostni stopnji samodiscipline in z redno vadbo pravilnega dihanja je v velikem odstotku možno hiperventilacijski sindrom popolnoma pozdraviti.”

Joga, avtosugestija, Butejkova metoda, dihanje med plavanjem in podobno so različne tehnike z istim končnim ciljem: obvladovati obseg svojega dihanja in s tem odpraviti hiperventilacijo. Pri bolnikih z astmo in hiperventilacijskim sindromom to pomeni, da bo veliko redkeje potreboval inhalacijo bronhodilatatorja zaradi težke sape. Vendar samo bronhodilatatorja (ventolin, berotec, berodual, serevent itd.)! Protivnetnega zdravila, ki zdravi astmatsko vnetje v dihalnih poteh, pa nobena izmed teh metod ne more nadomestiti in nujno je, da ga bolnik redno prejema, čeprav je možno, da bo dnevni odmerek ob uporabi teh metod manjši.«

 

Britanski zdravniki so že l. 2008  uradno sprejeli Butejkovo metodo

Uradna navodila za zdravljenje astme, ki so jih izdali l. 2008 v Veliki Britaniji, na podlagi številnih znanstvenih raziskav, vključujejo oz. priporočajo uporabo Butejkove metode dihanja pri zdravljenju astme.

Pokrovitelji navodil so:

  • NHS
  • British Thoracic Society
  • Scottish Intercollegiate Guidelines Network
  • Asthma UK
  • College of Emergency Medicine
  • Royal College of Physicians
  • General Practice Airways Group.

 

V Sloveniji imamo žal izjemno konzervativno zdravstvo v smislu uveljavljanja tradicionalnih oz. komplementarnih zdravilskih metod. K sreči pa premoremo tudi veliko zdravnikov, ki so odprtega duha in svojim strankam priporočajo Butejkovo metodo dihanja.