• dihalnica.si
  • celebratebreath.com English

Butejkova terapija

Raziskana po strogih znanstvenih kriterijih, predana fiziolo┼íkim zakonitostim narave, s posluhom za ─Źlovekova ─Źustva in zakrita s tan─Źico duhovnosti.

Butejkova metoda dihanja se uporablja kot pomo─Ź pri zdravljenju bolnikov z astmo ali z drugimi te┼żavami (KOPB – bronhitis, rinitis, sinusitis, alergije, smr─Źanje, kroni─Źni ka┼íelj, nespe─Źnost, napadi panike itd.).

Metodo je v 50. letih razvil ruski zdravnik Konstantin Buteyko, po katerem je tudi poimenovana. Leta 1981 je v Rusiji zdravni┼íka stroka metodo uradno priznala kot u─Źinkovito in dovolila, da se izvaja pri zdravljenju bolnikov z astmo na obmo─Źju nekdanje Sovjetske zveze.

Dober glas se je kmalu raz┼íiril po svetu. Predvsem v razvitih dr┼żavah, kot so Velika Britanija, Avstralija in Nova Zelandija, metodo uspe┼íno izvajajo ┼że ve─Ź kot 15 let. Rezultati znanstvenih raziskav iz Avstralije leta 1998 ka┼żejo, da so bolniki z astmo, ki so izvajali Butejkovo metodo, zmanj┼íali potrebo po uporabi olaj┼íevalcev v povpre─Źju za 90 % v manj kot treh mesecih rednega izvajanja vaj.

Kako deluje?

Koli─Źina zraka, ki ga vdihamo in izdihamo v eni minuti, se meri v litrih. Obi─Źajno zdrav odrasel ─Źlovek v eni minuti prediha od 3 do 5 litrov zraka.

Ve─Ź informacij

Zakaj deluje?

Butejkova terapija se osredoto─Źa na hiperventilacijo kot skriti vzrok, ki povzro─Źa simptome astme in drugih bolezni. Eden najpomembnej┼íih elementov Butejkove metode je sprememba vzorca dihanja bolnika in u─Źenje dihanja skozi nos.

Ve─Ź informacij

Kaj pravijo zdravniki?

Zdravniki poznajo hiperventilacijski sindrom in se zavedajo pomembnosti nadzorovanega dihanja.

Ve─Ź informacij